Medvesi Fotós Maraton

Medvesi Fotós Maraton

Mikor:
2016. június 3, péntek @ 08:00 – 2016. június 5, vasárnap @ 10:00
2016-06-03T08:00:00+00:00
2016-06-05T10:00:00+00:00
Hol:
Medves-hegység
Salgótarján
Magyarország
Medvesi Fotós Maraton @ Medves-hegység | Salgótarján | Nógrád megye | Magyarország

Csillagászat és asztrofotózás a Medvesi Fotós Maratonon

 48 óra maratoni fotózás a Medvesen

Közép-Európa legnagyobb tájfotós rendezvényére készülnek a Novohrad-Nógrád Geoparkban. A Medvesi Fotós Maraton egy nemzetközi program, amelynek szervezői – azon túl, hogy a fotósoknak segítenek felfedezni egy eddig viszonylag ismeretlen tájat – abban bíznak, hogy a természetvédelmet, tájvédelmet is népszerűsíteni tudják.

A Medves-fennsík hazánk egyik legváltozatosabb tája. Középkori várak romjai, vulkáni csúcsok koronázzák Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű bazaltfennsíkját és az onnan lefutó mély, homokkő völgyeket. A természeti, tájképi értékekben gazdag vidék a központi eleme az UNESCO védnökség alatt működő Novohrad-Nógrád Geoparknak. Ez a táj egy nemzetközi figyelemre érdemes terület, amelynek megóvását csak társadalmi összefogással lehet elérni.

Fotózás és természetvédelem?

Az ide érkező fotósok egy nagyszerű programban vehetnek részt, közel száz önkéntes segíti őket, hogy felfedezzék a tájat, elkészítsék itt legszebb fotóikat. A program mellett ingyenes számukra néhány múzeum meglátogatása és több szolgáltatás igénybevétele is. A rendezők cserébe azt várják, hogy az itt készült több ezer fotó segít majd népszerűsíteni a geoparkot és a Medvest, a tájvédelmet.

A szakmai partnereknek köszönhetően lesz csillagászat és asztrofotózás oktatás és terep gyakorlat a csillagos ég alatt a Medves fennsíkon, ezen kívül multikopter bemutató, portré- és szabadtéri modellfotózás is. Természetesen ez utóbbiak is a medvesi táj üzenetét hordozzák majd, hiszen a modellek egy része népviseletbe öltözik.

A program egyik fontos partnere a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, amely természetvédelmi bemutatókat, madár- és denevérgyűrűzést, éjszakai rovarok megfigyelését szervezi a Medvesi Fotós Maraton ideje alatt.

A fotós szakmai részt a Myactioncam, a Leitz-Hungária Kft., a Pixinfo.com és a Fotóbetyár képző, valamint a Magyar Csillagászati Egyesület munkatársai biztosítják.

 

A történetének második legnagyobb ostromára készül a salgói vár

A szervezők három középkori várat is kivilágítanak, Salgót, Somoskőt, Füleket. A salgói várban a fotós workshop-ok mellett a Börzsönyi nehézgyalogosok is ott lesznek teljes péncélzatban. A Leitz-Hungári Kft.  jóvoltából az extrém körülmények között készülő fotóiról és látványos városképeiről is ismert Rizsavi Tamással is találkozhatnak az érdeklődők. Minden bizonnyal ennek a várnak kell majd a legnagyobb rohamot kiállnia.

A program a www.fotosmaraton.hu honlapon tekinthető meg.

A program iránt érdeklődő fotósok jelezhetik regisztrációs szándékukat már a honlapon is, de a helyszínen mindenképpen regisztrálniuk kell majd.

A program nem jöhetett volna létre Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata, az Ipoly Erdő Zrt. a Szuperinfó, a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága, az Artwork Photo, az AgroCs, a Fotolab és Richard Gáspár támogatása nélkül.

A Medvesi Fotós Maraton rendezője a Novohrad-Nógrád Geopark.

 

Ajánljuk...