Együttműködés csillagoségbolt-park létrehozására a Bodok-Baróti hegységben | MCSE

Együttműködés csillagoségbolt-park létrehozására a Bodok-Baróti hegységben

Háromoldalú együttműködési megállapodást írtak alá 2014 október 16-án Sepsiszentgyörgyön azért, hogy csillagoségbolt-park jöhessen létre a Székelyföldön.

Az együttműködési dokumentumot Demeter János a Vadon egyesület ügyvezető igazgatója, Kolláth Zoltán, a Magyar Csillagászati Egyesület elnöke és Gyarmathy István a Rónaőrző Természetvédelmi Egyesület titkára szignálta.

Az együttműködési megállapodás értelmében a Bodok-Barót hegység Natura 2000-es természetvédelmi területén indul el a közös munka, amely ahhoz szükséges, hogy a terület felterjeszthető legyen nemzetközi csillagoségbolt-park címre. A magyarországi két részvevő személye azért is fontos, mert az ő nevükhöz fűződik a Zselici és a Hortobágyi Csillagoségbolt-parkok létrehozása, így egyúttal ezeket a parkokat is képviselték. Magyarországi segítséggel végzik a terület fényszennyezettségének felmérését, ami a park létrehozásának fontos feltétele. Szerencsére a terület az előzetes megfigyelések alapján nagyon jó égbolttal rendelkezik,  a Bodok-Barót hegység Natura 2000-es természetvédelmi területen az adottságok ideálisak egy csillagoségbolt-park kialakításához. A természeti védettség kiterjesztése nagyban hozzájárul majd az éjszakai természetes környezet megóvásában. A csillagoségbolt-park felterjesztéséhez több feladatot kell még megoldani, többek között megvalósult világítási rekonstrukciós projekttel igazolni a komoly szándékot az égbolt védelme érdekében. Reményeink szerint a Fény Nemzetközi Évében (2015) megvalósulhatnak azok a feltételek amelyek alapján a magyarországi együttműködők elkészíthetik és benyújthatják Románia első csillagoségbolt-parkjának felterjesztési dokumentumát.

alairas_kozben

A Bodok-Barót hegység Sepsiszentgyörgytől északra található Kovászna megyében az Olt folyó völgyének két oldalán. A Natura 2000-es terület mérete közel 57000 hektár, így nemzetközi viszonylatban is jelentős méretű területen élvezhet majd komoly védelmet a csillagos égbolt. A kijelölt vidék területét tekintve Magyarország legnagyobb méretű nemzeti parkjaival vetekszik. A két hegyvonulat legmagasabb csúcsai elérik az 1000 métert. A gyönyörű környezetben számos olyan kiránduló célpont található, amely könnyen megközelíthető és kiválós lehetőséget biztosít az égbolt csodáinak megfigyelésére. Remélhetőleg sok közös programnak adnak majd helyet az erdei tisztások és dombtetők.