Csillagászatot karácsonyra! | MCSE

Csillagászatot karácsonyra!

Egy szép könyv mindig örömet okoz! Karácsony közeledtével ajánljuk csillagászat iránt érdeklődő tagjaink és barátaink figyelmébe kiadványainkat, amelyek között találunk önmagukban is olvasmányos írásokat, de akár az égbolt alatti munkához is jól használható térképeket, atlaszokat – valamennyi hasznos kiegészítője az új vagy már meglévő távcsőnek.

A Polaris Csillagvizsgáló (Budapest, III. Laborc u. 2/c) az adventi időszakban heti három estén várja tagjainkat és az érdeklődőket. Számos érdekes és tartalmas csillagászati könyv várja az érdeklődőket és azokat, akik szeretteiket csillagászati könyvvel, térképpel, vagy MCSE-tagsággal szeretnék megajándékozni. Nappali időszakban előzetes telefonos egyeztetés alapján állunk barátaink rendelkezésre (+36-70-548-9124).

A helyszínen lehet intézni az MCSE-tagság megújítását, illetve új tagok belépését, “ajándék-tagság” adminisztrálását.

MCSE-tagság ajándékba!

A rendes tagdíj összege 2016-ra 7300 Ft. Rendes tagjaink illetménye a Meteor 2016-os évfolyama és a Meteor csillagászati évkönyv 2016 c. kötet. Szlovákiában, Romániában és Szerbiában élő tagtársaink számára a 2016-os tagdíj összege megegyezik a magyarországival, vagyis 7300 Ft (ezekbe az országokba meg tudjuk szervezni a Meteor és az Évkönyv alternatív kijuttatását). Más országokban élő amatőrtársaink számára az MCSE-tagdíj összege 17 500 Ft (a rendkívül magas postaköltségek miatt). Nem tagok számára a Meteor 2016-os évfolyamának előfizetési díja 7200 Ft, a Meteor csillagászati évkönyv 2016. évi kötete pedig 3000 Ft. Mindazok tehát, akik az MCSE-tagságot választják, 3200 Ft-ot takarítanak meg. A Meteor előfizethető a Magyar Postánál is. Ifjúsági tagságot csak Magyarországon belül tudunk biztosítani.

Ifjúsági tagság. Ezt a tagsági formát nappali tagozatos, közoktatási intézményben tanuló,26. életévét még be nem töltött barátainknak ajánljuk. Az ifjúsági tagdíj a rendes tagdíj 50%-a, azaz 2016-ra 3650 Ft. Az illetményekés kedvezmények megegyeznek a rendes tagságéval (a Meteor 2016-os évfolyama, a Meteor Csillagászati Évkönyv 2016-os kötete, kedvezményes részvételi díjak stb.).

Családi tagság. A családi tagság összege a rendes tagdíj 150%-a, 2016-ra 10950 Ft. Ezt a formát két felnőttből és két, 14. életévét még be nem töltött gyermekkel rendelkező családok vehetik igénybe. A család minden tagja részesül a tagokat megillető kedvezményekből, azzal a megkötéssel, hogy a család részére 1 évfolyam Meteor folyóiratot és 1 példány Csillagászati Évkönyvet postázunk.

2016-evkonyvMeteor csillagászati évkönyv 2016

Szokásosan bőséges és értékes tartalommal jelent meg idén is a következő évre szóló Csillagászati évkönyv. Az évkönyvben a megszokott módon a színes, érdekes írásokkal fűszerezett kalendárium-rész mellett a hazai legjobb szakemberek segítségével tekinthetünk be a csillagászat tudományának legfrissebb eredményeibe, a jelentős hazai kutatóintézetek munkájába. Évkönyvünket mind a rendes, mind pedig ifjúsági és családi tagságú családjai a Meteor folyóirattal együtt illetményként kapják, így mindenképpen érdemes Egyesületünk tagjává válni. Sőt, a 2016-os tagsági díjat a Polaris Csillagvizsgálóban rendező tagoknak át is adjuk a kötetet, így az – például egy ajándékba adott egyesületi tagság esetén – akár a karácsonyfa alá is bekerülhet.

Ár: 3000 Ft , tagoknak további példányok: 2500 Ft/db

Me201412-evkony-2015-megjelent-leadteor csillagászati évkönyv 2015

Csillagászati évkönyvünk 2015-re szóló kötetében – az előző évekhez hasonlóan – részletes előrejelzéseket adunk a következő évben várható csillagászati jelenségekről, valamint áttekintést a közelmúlt csillagászati eredményeiről. A nem csak terjedelmes, de igen tartalmas kötetben a legjobb hazai szakemberek tolmácsolásában ismerkedhetünk meg a csillagászat legújabb eredményeivel. Évkönyvünket az Egyesület rendes és ifjúsági tagjai, valamint családi tagsággal rendelkező családjai illetményként kapják, így érdemes lehet megfontolni a belépést, amivel tagként az Évkönyv mellett a havonta megjelenő Meteor c. folyóirathoz is hozzájuthatunk.

Ár: 3000 Ft , tagoknak további példányok: 2500 Ft/db

2013_advent_evkonyvMeteor csillagászati évkönyv 2014

Csillagászati évkönyvünk 2014-re szóló kötetében részletes előrejelzéseket adunk a következő évben várható csillagászati jelenségekről, valamint áttekintést a közelmúlt csillagászati eredményeiről. A kötet szerzői között ismét a legjobb hazai szakembereket és a téma iránt elkötelezett, tapasztalt amatőrcsillagászokat találjuk. Ott a helye minden amatőr- és szakcsillagász könyvespolcán, valamint távcsöve mellett. Évkönyvünket az Egyesület rendes és ifjúsági tagjai, valamint családi tagsággal rendelkező családjai illetményként kapják, így érdemes lehet megfontolni a belépést, amivel tagként az Évkönyv mellett a havonta megjelenő Meteor c. folyóirathoz is hozzájuthatunk.

Ár: 3000 Ft , tagoknak további példányok: 2000 Ft/db

2013_advent_ruklRükl: A Hold atlasza

Igazi könyvcsemegét tehetünk idén a fa alá. A legendás holdatlasz eddig sosem volt elérhető magyar nyelven. A Hold-észlelők bibliájának is nevezhető, rendkívül igényes kivitelezésű térképlapokat tartalmazó atlaszban gyakorlatilag minden objektumot fellelünk, amit egy jó minőségű 20 cm-es távcső megmutat égi kísérőnk felszínén. A kb 1 km-es felbontású térképlapokon kívül a kötet tartalmaz észlelési útmutatót, librációs térképeket, poláris régiókat ábrázoló térképeket, részletes leírást a Hold mozgásáról, keletkezéséről. A kötet fordítását és lektorálását régi, tapasztalt amatőrök és szakemberek végezték. Minden Holdat észlelő amatőrcsillagász könyvespolcának ékessége lehet ez a kötet.

Ár: 12000 Ft, tagoknak 10000 Ft

Bővebben…

2013_advent_bolygkiralyJupiter: A bolygókirály

Ponori Thewrewk Aurél csillagász és kronológus számos kötetét vehettük már kezünkbe, melyek Naprendszerünk egy-egy égitestével foglalkoztak, megvizsgálva elsősorban a hozzájuk kapcsolódó mítoszokat, történeteket. A népszerű író új kötete legnagyobb bolygótestvérünkkel, a Jupiterrel foglalkozik. Mindenki számára ajánlott olvasmány: kiválóan egészíti ki a bolygóról rendelkezésre álló, “száraz”, fizikai tudásanyagot.

Ár: 1700 Ft, tagoknak 1500 Ft

Bővebben…

2013_advent_napfiaiA Nap fiai

Ponori Thewrewk Aurél ezen kötetében az emberek a tagadhatatlanul fontos szerepet játszó központi csillagunkhoz való viszonyáról olvashatunk számtalan érdekességet: Nappal kapcsolatos mítoszok, legendák, szokások sorát, illetve tájékozódhatunk az egyes koronk hitvilágának a művészi alkotásokon hagyott lenyomatáról is. Ajánljuk mindazoknak, akik központi csillagunk egyébként roppant érdekes, fizikai tulajdonságain és működésén túl az emberi kultúrára gyakorolt hatására kíváncsiak.

Ár: 945 Ft, tagoknak 800 Ft

bővebben…

2013_advent_egkiralynojeAz ég királynője

Napunk mellett kétségtelenül a legfontosabb égitest – mind a földi élet, mind a naptárkészítés szempontjából, mind pedig kulturális vonatkozását tekintve – hűséges égi kísérőnk, a Hold. Ponori Thewrewk Aurél könyvében erről az izgalmas, sajnos az emberes űrrepülések szempontjából immár 40 éve “elfeledett” égitesttel ismerteti meg az Olvasót.

Ár: 1600 Ft, tagoknak 1500 Ft

2013_advent_divinaDivina astronomia

Az előző két bekezdésben ismertetett művek szerzője ezúttal a “költők legnagyobbikának”, Danténak műveit elemzi, különös tekintettel azok csillagászati vonatkozásaira.

Ár: 500 Ft tagoknak 400 Ft

 

2013_advent_vorosbolygoMars – fehér könyv a vörös bolygóról 

A 189 oldalas könyv külső bolygószomszédunk megismeréséhez nyújt általános útmutatót. Célja a legtöbb fontos témakör áttekintése, hogy az olvasó minél teljesebb képet kapjon a bolygó legfontosabb földtudományi és bolygótudományi jellemzőiről. A kiadvány a benne szereplő 93 ábra, 8 táblázat és részletes tárgymutató révén hasznos kézikönyvként éveken keresztül segít a Marssal kapcsolatos hírek között tájékozódni. A kiadvány mind az egyszerű érdeklődőknek, mind a szakmabelieknek és az egyetemi hallgatóknak hasznos segédeszköz.

Ár: 2000 Ft tagoknak 1500 Ft

bővebben…

2013_advent_magyarokanaprendszerbenMagyarok a Naprendszerben – és azon túl

A kötet nagyobbik felében a magyar vonatkozású kisbolygók és üstökösök históriáját olvashatjuk: megismerkedhetünk a hazai kisbolygókutatási programokkal, és természetesen nemzetközi kitekintést is kapunk. Naprendszerünkben számos égitest, illetve több égitest felszíni alakzatai viselnek magyar vonatkozású neveket, amelyekről részletes listát is találhatunk a kötetben.

Ár: 1600 Ft tagoknak 1500 Ft

2013_advent_asztrobiologiaAsztrobiológia

Külső bolygószomszédunkról fent ismertetett kötetünk szerzőjének egy régebbi könyve 180 oldalon nyújt általános útmutatót az asztrobiológia területeinek megismeréséhez. Célja a legtöbb fontos témakör áttekintése, hogy az olvasó minél teljesebb képet kapjon arról, milyen alapja is van, illetve hol tart a Földön kívüli élet lehetőségének vizsgálata és keresése napjainkban. A kiadvány a benne szereplő 75 ábra, 14 táblázat és részletes tárgymutató révén hasznos kézikönyv lehet, amely éveken keresztül segít a Földön kívüli élet lehetőségével kapcsolatos hírek között tájékozódni, háttérismeretet biztosítani az érdeklődő Olvasónak.

Ár: 1600 Ft tagoknak 1500 Ft

2013_advent_magyaregboltA Magyarországról látható csillagos égbolt

Alapvető, egyszerű segédeszköz, amely segít a hazánkból látható csillagos égbolton való eligazodásban. 5 magnitúdós határfényességre révén nem tüntet fel zavaróan sok csillagot, így viszonylag fényszennyezett, külvárosi égről is könnyen használható, ugyanakkor néhány égi csemegét is jelöl a távcsővel rendelkezők számára. Feltünteti a fényes csillagok Bayer-féle görög betűs jeleit, valamint ábrázolja a csillagképek határait is. Kiválóan használható az alább következő, részletesebb atlasszal.

Ár: 200 Ft, csak helyszíni vásárlással

bővebben…

2013_advent_pleionePleione csillagatlasz

Ez a csillagos égboltot csillagképenkénti bontásban bemutató atlasz kiválóan használható az előzőekben említett áttekintő térképpel. Az atlaszban szereplő csillagok határfényessége kb. 7 magnitúdó, így egy átlagos műszer keresőtávcsövében már láthatóak, megkönnyítve ezzel a szintén nagy számban szereplő érdekes objektumok felkeresését. Nem véletlen, hogy sokéves gyakorlattal rendelkező amatőröknek is állandó társa!

Ár: 600 Ft, tagoknak 500 Ft

bővebben…

2013_advent_messierMessier-keresőtérképek

Charles Messier, a XVIII. század híres üstökösvadásza és csillagásza az égbolton csóvás vándorokat kutatni kívánók számára állította össze az eredetileg 43 objektumot tartalmazó, majd később – részben jelenkori – kiegészítéssel 110 objektumosra bővített listáját. Bár célja eredetileg az volt, hogy a csillagászok tévedésből ne azonosíthassanak üstökösként égen szerényebb műszerekkel üstökösökhöz hasonlító ködös foltokat, mára ez a katalógus az amatőrök – és bemutatók – közkedvelt célpontjainak elsődleges gyűjteményévé vált. Áttekintő- és keresőtérképei hatalmas segítséget nyújtanak az új távcsővel való megtalálásukhoz.

Ár: 600 Ft tagoknak 500 Ft

2013_advent_csillagokCsillagok, csillagok

Az égbolt szépségeinek csodálását állóképei után mozgóképekkel, és a magyar népdalokra épülő, kifejezetten a filmhez írt zenével aláfestett DVD-vel folytathatjuk. A hazánk neves asztrofotósa által készített filmen harmonikus egységet alkotnak hazánk kiemelkedő szépségei a budapesti látnivalóktól kezdve a jellegzetes tájelemekig a ránk boruló csillagos égbolttal, a sugárzó Tejúttal, égitestjeinek mozgásával.

Ár 2450 Ft

2013_advent_polokMCSE-pólók

Barátaink, ismerőseink csillagászat iránti érdeklődésének felkeltésére kiváló lehetőség egy MCSE-póló viselése. A többféle méretben kapható, fehér színű pólók hátoldalán Egyesületünk logója látható. Elülső oldalán pedig a csillagászatot alapvetően meghatározó három egyéniség, Galilei, Kopernikusz és Einstein képmása közül választhatunk.

Ár: 1500 Ft, csak helyszíni vásárlással

A kiadványok megvásárolhatók személyesen a Polaris Csillagvizsgálóban, illetve a Magyar Csillagászati Egyesülettől rendelhetők meg. Tekintettel az adventi időszak teendőire, csak a december 15-ig beérkezett megrendeléseket tudjuk postázni.

A Polaris utolsó idei nyitvatartása: december 19. (szombat)