Meteor 2017 Távcsöves Találkozó | MCSE

Meteor 2017 Távcsöves Találkozó

A Meteor 2017 Távcsöves Találkozót augusztus 17-20. között tartjuk Tarjánban, a Német Nemzetiségi Táborban. Kedvezményes befizetési/jelentkezési határidő: június 30.

Megközelítés

A táborhely a Tatabánya-Tarján műút mellett található, a tatabányai elágazástól 7 km-re, Tarján faluközpontjától kb. 2 km-re. A táborhelyre 400 m-es, jó minőségű bekötőút vezet. Tömegközlekedéssel Tatabánya felől lehet megközelíteni, napi több Volán-járattal (l. a Volán-menetrendben). A táborhelynek saját Volán-buszmegállója van (Lőtér megállóhely). GPS-koordináták:  47,59251, 18,49276

Előadások, közös programok

Augusztus 17.

18:00 Tábornyitó
20:00 Egy ég alatt (Orha Zoltán filmje Konkoly Thege Miklósról)

Augusztus 18.

10:00 Laboratóriumok a fényszennyezés hatásának vizsgálatára (Kolláth Zoltán)
11:00 Messier és a mélyég-objektumok (Sánta Gábor)

16:00 A 24-es napfoltciklus nyomában (Hannák Judit)

 

Augusztus 19.

10:00 Távcsövesek fóruma

13:00 A tábor hivatalos csoportképe

15:00-17:00 Asztrobazár
17:00-19:00 Mutasd meg távcsöved! (Ruzsics Kriszta és Szőke Balázs, jelentkezés: mcse@mcse.hu)

20:00 Mare Humorum (Mizser Attila)

Augusztus 20.

11:00-ig Táborzárás, hazautazás

Az előadásokat a főépületben tartjuk, a műhelyfoglalkozásokat a tábori hirdetőtáblán jelezzük.

Műhelyfoglalkozások
Szolárgráf- és spektroszkóp készítése (Hannák Judit)

Kiállítás

Konkoly Thege Miklós élete és munkássága. A Magyar Tudománytörténeti Intézet és a Magyar Csillagászati Egyesület kiállítása megtekinthető az ebédlőben.

Részvételi díjak

A kedvezményes részvételi díjakat csak a június 30-i befizetési határidőig tudunk biztosítani. A befizetési határidő után és a helyszínen magasabb összeget kell fizetni. Az MCSE bankszámla-száma: 62900177-16700448

Kedvezményes részvételi díjak június 30-ig:
Nem tagoknak Tagoknak
Kőház + étkezés 24000 Ft 18000 Ft
Saját sátor + étkezés 18000 Ft 12000 Ft
Saját sátor, étkezés nélkül 3000 Ft 2700 Ft

 

Részvételi díjak június 30. után és a helyszínen:
Nem tagoknak Tagoknak
Kőház + étkezés 36000 Ft 27000 Ft
Saját sátor + étkezés 27000 Ft 18000 Ft
Saját sátor, étkezés nélkül 4500 Ft 4000 Ft

Napi látogatójegy (csak helyszíni befizetéssel): 600 Ft (tagoknak 300 Ft). A látogatójegy azokra vonatkozik, akiknek nem a tábor területén van a szállásuk. Napkeltétől napkeltéig érvényes.

Jelentkezés:

Magyar Csillagászati Egyesület 1300 Budapest, Pf. 148., tel/fax.: 06-1-240-7708, e-mail: mcse@mcse.hu Illetve személyesen a Polaris Csillagvizsgálóban.

Letölthető jelentkezési lap: mtt2017-jelentkezesi-lap

mtt2017-1

Tábori recepció

A tábor ideje alatt az MCSE tábori recepciót üzemeltet a bejáratnál. Itt lehet intézni a részvételi díjakat, itt történik a férőhelyek beosztása, és itt lehet átvenni az étkezési jegyeket. Itt lehet bejelentkezni, a részvételi díjakat befizetni és tájékozódni a tábor életével, programjával kapcsolatban. A recepción lehet rendezni a 2016., de akár a 2017. évi tagdíjakat is, emellett várjuk az új belépőket! Az új belépők/új előfizetők számára a helyszínen tudjuk átadni a 2016-os illetménykiadványokat (Évkönyv, Meteor 2016/1-7-8.). A recepció július 28-án 14 órakor nyit. On-line jelentkezés az MCSE-be: http://www.mcse.hu/belepes-a-magyar-csillagaszati-egyesuletbe/

Szóróanyagok, tagtoborzó

Helyi csoportjaink és járdacsillagászati bemutatókat végző tagtársaink MCSE-szóróanyagokat vehetnek át tagtoborzás, tájékoztatás céljából a recepción – a készlet erejéig.

Szállás és a szálláshelyek elfoglalása/elhagyása

Összesen 74 fő számára tudunk szállást biztosítani kőházban. A főépületben 31 fő számára van hely 3-5 ágyas szobákban. Ezenkívül 5 kisebb ház áll rendelkezésünkre, egyenként 9 fő befogadóképességgel (3 db háromágyas szoba házanként), mindegyik épület fürdőszobával van felszerelve. Ágyneműt, hálózsákot mindenkinek hoznia kell. A kőházi férőhelyeket a jelentkezések sorrendjében töltjük fel, és előnyben részesítjük azokat, akik a rendezvény teljes időtartamára kérnek szállást. A kőházi férőhelyeket augusztus 17-én 15 órától lehet elfoglalni, és legkésőbb 20-án 11 óráig elhagyni. A sátrakat 17-én 12 órától lehet felverni, a táborhelyet 20-án 11 óráig kell elhagyni.

Étkezési időpontok

Reggeli 9:00, ebéd 14:00, vacsora 19:00. Az étkezési jegyeket a regisztráción kapják meg a résztvevők.

Észlelőrét, sátrazás, áramfogyasztás

A legjobb kilátás a táborhely É-i nagy rétjéről nyílik (Konkoly Thege Miklós észlelőrét). Itt javasoljuk a távcsövek felállítását is. Egy központi elosztót tudunk itt elhelyezni, hosszabbítót, további elosztókat mindenki hozzon magával! Az észlelőrét közepére senki ne verjen fel sátrat, csak a szélére. Kell a hely a távcsöveknek! Nagy teljesítményű elektromos eszközt (pl. hűtőláda, ventilátor, hajszárító stb.) ne üzemeltessünk a sátrakban! tabor_mkr3-rgb2 A tábor helyszínrajza. A könnyebb eligazodás végett a tábor jellegzetes “közterületei” nevet kaptak.

Mutasd meg távcsöved!

A szombaton 17 órakor kezdődő bemutatóra várjuk vállalkozó szellemű amatőrök jelentkezését: olyanokét,  akik szívesen beszélnének műszerükről. A tervek szerint a réten felállított távcsöveket szervezetten, csoportosan fogjuk végigjárni, az egyes állomáshelyeken pedig a távcsőtulajdonosok tartanak bemutatót. A bemutatkozásokról videofelvétel készül. Jelentkezés a recepciónál. A bemutatkozók 2017-es MCSE-tagságot nyerhetnek. Esős időben a Mutasd meg távcsövedet! akció elmarad. Érdemes „kitáblázni” a távcsöveket, vagyis legfontosabb műszaki paramétereiket, továbbá a tulajdonos nevét, elérhetőségét akár csak egy egyszerű, fóliázott papírlapon is kiragasztani a műszerre. A távcső adatlap letölthető innen: tavcso_adatlap_mtt_2017

Parkolás, fényszennyezés

Az észlelőréten, a távcsövek mellett is lehet parkolni, azonban éjszaka semmiképp ne zavarjuk a távcsöves munkát felesleges mozgással, fényekkel. Éjszaka, derült idő esetén mindennemű fényszennyezés TILOS! Az észlelőrétre nyíló ablakokat el kell sötétíteni. Éjszaka csak észlelőlámpával világítsunk, csak akkor alkalmazzunk erősebb fényt, ha az mindenképp szükséges. Ilyenkor figyelmeztessük a közelben távcsövezőket. Zöld lézernyilat csak a csillagképek tanítására használjunk, este 11 után ne zavarjuk használatukkal az észleléseket!

Asztrobüfé

A tábor ideje alatt büfé üzemel, ahol egytálételt és pizzát is lehet rendelni.

Ivóvíz, fürdés

A táborhely nincs felszerelve a kempingeknél megszokott vizesblokkokkal. Vízvételi lehetőség lesz, és az 1-5. sz. lakóházak vizesblokkjait is használhatják a sátrazók.

Árusítás

A kereskedelmi tevékenységeket kérjük a szombat délutáni asztrobazár időszakára korlátozni.

Egyéb szálláslehetőségek

Tarjánban számos panzió üzemel, melyekben egyénileg lehet szállást foglalni. Bővebb információk Tarján honlapján olvashatók.

A rendezvény támogatói

Tagtársaink, akik munkájukkal segítik a több száz fős találkozó helyszíni lebonyolítását * A csillagászat barátai, akik tagdíjukkal és az SZJA 1%-ával támogatják az MCSE-t * Budapesti Távcső Centrum A rendezvényt támogatni kívánók és a helyszíni lebonyolításban segédkezni szándékozók jelentkezését várja az MCSE! Az előadni szándékozók jelentkezését várjuk az mcse@mcse.hu címen!

Mutasd meg távcsöved! 2015 https://www.youtube.com/watch?v=-Msw-bId_dg