Közel a Marshoz | MCSE

Közel a Marshoz

Az idei nagy Mars-közelséghez kapcsolódóan induló tanfolyamunk elméleti és gyakorlati ismereteket nyújt mindazoknak, akik járdacsillagászatot tartanak, vagy csillagvizsgálók bemutatóit szervezik.

Nem is gondolnánk, de az emberek nagy része úgy nő fel, és éli le életének nagy részét, hogy soha nem pillant távcsőbe, nem látja a Hold krátereit, a Szaturnusz gyűrűjét vagy az Orion-ködöt. Egy-egy ilyen távcsöves megfigyelés óriási hatással lehet az emberek, és különösen a fiatalok világképére, érdeklődésére. Ezért is működik országszerte számos bemutató csillagvizsgáló, ezért is tartunk járdacsillagászati bemutatókat. Ez a tevékenység meglepően hosszú múltra tekint vissza, hiszen „járdacsillagászok” már a múlt században is tevékenykedtek.

Tanfolyamunk célja az idei nagy Mars-közelségre való felkészülés, és további, az ismereteink megosztására vállalkozó bemutatók toborzása a Polarisba. Fontos szempont, hogy tanfolyamunkkal hozzájáruljunk a hazai csillagászati kultúrához: ráirányítsuk a figyelmet a személyes ismeretátadás, a távcsöves “terepmunka” fontosságára. A várható fokozott érdeklődés miatt idén nyáron a szokottnál nagyobb látogatottságra számítunk a hazai bemutató csillagvizsgálókban és a járdacsillagászati bemutatókon. Épp ezért fontos, hogy újabb, a téma iránt fogékony önkéntesekkel erősítsük a távcsöves bemutatásokat végzők lelkes csapatát.

A képzés a távcsöves bemutatásokkal kapcsolatos praktikus tudnivalókra, valamint a bemutatások szó szerint vett gyakorlására koncentrál. Az előadásokat követően a résztvevők bekapcsolódhatnak a Polaris esti programjába: a kupolában tartott bemutatóba és az észlelőterasz életébe. A tanfolyam végén a jelentkezők vizsgát tehetnek, amelynek súlyponti része a távcsöves bemutatás gyakorlati részén való helytállás. A vizsgát követően az MCSE által átadott oklevél birtokában pedig immár magabiztosabban, felkészültebben vághatunk neki távcsöves bemutatók szervezésének.

Esti készülődés a Polarisban.

Esti készülődés a Polarisban.

  • Mi az a járdacsillagászat? Miért hasznos? Hogyan, mikor, kiknek? Előadás, majd kötetlen eszmecsere, élménybeszámoló a hasonló bemutatókban résztvevők tapasztalataival, emlékezetes élményeivel fűszerezve.
  • Tematikus, rövid előadások az egyes bemutatható jelenségekre, égitestekre vonatkozóan (Nap, Hold, bolygók, fogyatkozások stb).
  • A távcsöves bemutatások pszichológiai vonatkozásai. Hogyan kezeljük a kisebb-nagyobb csoportokat? Hogyan adjuk át lelkesedésünket? Hogyan alakítsunk ki kötetlen, interaktív légkört? Hogyan kezeljük az esetlegesen felmerülő ütköző nézeteket?

A tanfolyam foglalkozásait a Polaris Csillagvizsgálóban tartjuk keddenként, 19 órai kezdéssel. A részvétel egyedüli feltétele az MCSE-tagság. Az előadásokat követően – derült idő esetén – részvétel a távcsöves bemutatón, ahol tapasztalt kollégáink munkáját figyelve lehet elsajátítani a bemutatások mesterfogásait.

Jelentkezés: polaris@mcse.hu

Május 8.: A csillagászati bemutatók évtizedei. A távcsövek világa. Konzultáció.
Május 15: Csillagképek, égi legendák. Szomszédunk, a Hold.
Május 22. A Mars kultúrtörténete. Mit mondanak a Mars-szondák?
Május 29. Tévhitek és vaklármák. A távcsöves bemutatások lélektana.
Június 5. Bolygók a nyáresti égen. Mit kell tudni róluk?
Június 12. Központi csillagunk, a Nap. Nap- és holdfogyatkozások.

Június 23. Járdacsillagász-vizsga “éles bevetésen”, a Múzeumok Éjszakáján

 

Ajánlott irodalom

Mars – fehér könyv a vörös bolygóról

A Meteor csillagászati évkönyv kötetei

Meteor folyóirat

MCSE-kiadványok a Polarisból

Internet-ajánlat:

www.csillagaszat.hu (az MCSE hírportálja)

astro.elte.hu (a csillagászat elemei)

www.urvilag.hu (az űrkutatás hírei)