Csillagnéző túra a budai hegyekben | MCSE
  • Kiadványaink

  • Fórum

  • Médiatár

Csillagnéző túra a budai hegyekben

Több alakalommal részt vettem a Zselicben Kolláth Zoltán csillagnéző túráján. Felmerült bennem, hogy miért kell ilyen messze utaznunk, miért nincs itt Budapest környékén is hasonló? Talán lenne rá igény! Ezért a Polaris Csillagvizsgálóban elhatároztuk, hogy teszünk egy próbát. Itt Pesten nincs olyan szép égbolt, mint a Zselicben, de a csillagokat a hegyekben jobban lehet látni, mint a belvárosban. Így meghirdettük egy esti kirándulást október 10-ére, és elvállaltam a túravezetést. Özönlöttek az érdeklődő e-mailek, telefonok. Viszont a meteorológia ódákat zengett a rossz időjárásról. De reménykedtem. Egész nap pocsék volt az ég, felmerült
bennem, hogy este egyedül fogok várakozni a találkozóhelyen. A felhők azonban oszlani kezdek, és este 6-kor megláttam a lemenő Napot. Fél 7-kor már 48 ember várta az indulást a 11-es busz végállomásánál. Hihetetlenül boldog voltam, hogy ilyen nagy az érdeklődés. Teljesen vegyes korosztály jött össze. Sokan a csillagászati honlapokról értesültek erről az eseményről, de többen most találkoztak először ezzel a hobbival. Ezt a Helyi Téma újságban megjelenő felhívásnak köszönhetjük.

Elsétáltunk az Árpád kilátóig. Már erősen esteledett, így megnézhettük Budapest fényeit, a dunai hidakat, és az égbolton a Jupitert. Elhaladtunk az Oroszlán-szikla mellett, és  a Vitorlázórepülő-tér feletti Homok-hegyet
neveztük ki észlelőrétnek. Addigra már elmentek a felhők, és megmutathattam a fontosabb csillagképeket az érdeklődőknek. Előkerültek a binokulárok, megkerestük az M13-at, Perseus-ikerhalmazt, Andromeda-ködöt, és láttuk a Jupiter két holdját is.

Félórányi pihenés, nézelődés után a piros kör jelzésen visszamentünk a buszmegállóhoz. Addigra már ismét felhős lett az ég. Mire hazaértem, már esett az eső. Milyen szerencsénk volt! A nagy érdeklődésre való tekintettel elhatároztuk, hogy rendszeressé tesszük az esti csillagnéző sétákat a Budai-hegységben.

{mosimage}

Legközelebb november 20-án, péntek este megyünk egy körútra. Találkozunk este 6-kor a 137-es busz máramarosi úti végállomásánál (a buszfordulónál).

A Hármashatár-hegy környékén teszünk egy 5-6 km-es sétát, majd visszamegyünk a 137-es buszhoz. Kötelező felszerelés: zseblámpa, kényelmes cipő. Ajánlott felszerelés: láthatósági mellény, binokulár.
Túravezető: Kerényi Lilla, E-mail: kerlilla@freemail.hu (Előzetes jelentkezés nem szükséges) A túra eső esetén elmarad!

Csillagnéző túra a budai hegyekben

Ismerd meg a csillagképeket, tapasztald meg saját szemeddel a fényszennyezést fővárosunk környékén! Mindenkit szeretettel várunk egy esti csillagnézésre a Budai-hegyekbe! Gyere el, és sétálj velünk az őszi éjszakában.

Időpont: október 10. (szombat) 18:30
Találkozó helye:  A 11-es busz végállomásánál (II. ker. Nagybányai út-Törökvész út sarka, 47,53452 É;
18,99317 K)
A túra hossza: kb. 5 km
A túra időtartama kb. 2.5 óra (A 11-es busz 10 percenként jár, az utolsó 23:17-kor indul)

Útvonal: A zöld jelzésen elsétálunk az Árpád kilátóig. Itt binokulárral megnézzük a várost, a Duna hídjait. Kb. 19 órakor leszünk itt. A kék jelzésen megyünk tovább, megnézzük az Oroszlán-sziklát, majd a Vitorlázórepülő-tér melletti Homok-hegyen megállunk csillagképeket nézni. Binokulárral megkeressük az Androméda-ködöt, az M13-at, a Perseus.ikerhalmazt, és még  Innen fél óra alatt a piros kör jelzésen visszasétálunk a 11-es busz végállomásához.

Kötelező felszerelés: zseblámpa, kényelmes cipő
Ajánlott felszerelés: láthatósági mellény, binokulár.
Túravezető: Kerényi Lilla

A túra eső esetén elmarad!