A VII. Napórás Találkozó 2011.09.17., Nagykanizsa | MCSE

A VII. Napórás Találkozó 2011.09.17., Nagykanizsa

A találkozó résztvevőit Marton Géza (MCSE napórás
szakcsoport vezetője) és

Vilmos Mihály (Nagykanizsai Amatőrcsillagász
Egyesület) köszöntötte. A kb. 30 főnyi hallgatóság nagyon érdekes előadásokat
hallgathatott meg. Ezek a következők voltak.

Keszthelyi Sándor: A világ
legnagyobb napórája?
(Avagy lehet-e a pécsi TV toronyból napórát csinálni)

Herczeg Tamás: Athén a Szelek tornya.

Marton Géza: A legrégebbi megtalált napóra.

Göczey András: A Kheopsz piramis napórája.

Székely Péter: Az idő felfogás a reneszánsz
művészetben.

Vilmos Mihály: Analemma napóra Nagykanizsán.

Marton Kata, Marton
Géza: Szabó Lőrinc: Mozart hallgatása közben.

Az előadások után, ebéd
következett a Tiszti kaszinóban.

Majd a Canis Maior Napobszervatóriumot
tekintették meg a résztvevők,

akik egy pillantást vethettek központi
égitestünkre az átalakított Coronado PST+70/700-as refraktorral. Ezt követte a
már szokásos napórás séta, aminek keretében Nagykanizsa napóráit,

illetve a 17-ik
hosszúsági foknak emléket állító földgömböt nézték meg. A sétából visszatérve a
művelődési központ mellet gyakorlatban is megnézhették a résztvevők egy
analemma napóra készítését. Akiknek ezután is még maradt kedve és ereje, azok
kijöttek Becsehelyre a Canis Minor Obszervatóriumhoz, ahol szabad tűzön készült
sült kolbász, virsli, szalonna, zsíros kenyér, lila hagyma, sör, bor, pálinka,
azaz igazi zalai g-asztro piknik várta a megfáradt napórásokat.

A vacsora
elfogyasztás után gyönyörködhettek a 12m magas kilátóból a pompás panorámában,
majd a sötétség beálltával a 40cm-es Schmidt-Cassegrain távcső képességeivel
ismerkedhettek meg a már-már erejük végén járó résztvevők. Ezzel egy időben
Vilmos Mihály a HSMK előtt tartott távcsöves bemutatót. Nagyon jó hangulatban
búcsúztunk el a résztvevőktől, akik élményekkel feltöltődve térhettek haza.



A www.mcse.hu oldal felületén sütiket (cookie) használunk. Ezeket a fájlokat az ön gépén tárolja a rendszer. Az oldal használatával ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük olvassa el adatvédelmi tájékoztatónkat. További információ

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close