Kulin György-emlékülés a Budapesti Planetáriumban

A planetáriumi emlékülés tudományos és ismeretterjesztő tevékenysége előtt kíván tisztelegni, bemutatni a gazdag kulini életművet. Az emlékülés résztvevőit először Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára köszöntötte. Utána dr. Horváth András, a TIT Planetárium igazgatója elevenítette fel, hogy pályafutását Kulin indította el. „A huszadik századi magyar csillagászat egyik kiemelkedő alakja volt, a csillagászati-űrkutatási ismeretterjesztő tevékenység atyja” – mondta az igazgató. Dr. Tóth József, a TIT alelnöke nyitotta meg az emlékülést. „A csillagászat egy nagyon furcsa diszciplína. Mindenki számára misztikus… Mintha ez a terem is egy összeesküvés terme lenne. Egy nemes cél érdekében összeesküvőké.” Kicsivel később megemlítette: „Csillagásznak lenni, a csillagászattal kapcsolatos ismereteket terjeszteni valószínűleg az egyik legszebb dolog. Gratulálok Önöknek, hogy ezzel foglalkoznak, és hogy olyan óriás van maguk mögött, mint Kulin György.”

A 2005. évi Kulin György-emlékérem kitüntetettje: Keszthelyi Sándor

Ezután került sor az idei Kulin György- emlékérem átadására. Az emlékérmet 2002 óta ítélik oda, az idei kitüntetett Keszthelyi Sándor lett. Az emlékérem büszke tulajdonosa 1952-ben született Magyarszéken, tanulmányait a Pécsi Egyetem építész szakán kezdte el, de a Budapesti Műszaki Egyetemen fejezte be. 1975-ben felfedezett egy nóvát, és a Meteor című csillagászati folyóirat több rovatának a szerkesztésében is részt vett.

Ponori Thewrewk Aurél Száz éve született Kulin György című előadásából megismerhettük Gyurka bácsi életútját. Többen is hozzászóltak az előadáshoz. Sárneczky Krisztián bejelentette, hogy a 43500. számú kisbolygót, amelyet Kiss Lászlóval közösen fedezett fel az MTA Csillagászati Kutatóintézete Piszkés-tetői obszervatóriumában, a Nemzetközi Csillagászati Unió engedélye alapján 2005. január 27-e óta Ponori Thewrewk Aurélnak emléket állítva Thewrewk-kisbolygónak hívják. Bartha Lajos kiemelte, hogy nem csak a lencsecsiszoló öreg professzort kell látnia az utókornak Kulinban, hanem a lelkes tudományos kutatót is. Péntek Kálmán pedig, a Vas megyében működő Gothard Csillagászati Egyesület egyik tagja megosztotta a hallgatósággal Kulin Györggyel való találkozásának emlékét. „Amit a távcsövedben látsz, azt másoknak is mutasd meg kiskomám” – idézte Gyurka bácsi szavait.

Az emlékülés Szabados László előadásával folytatódott, ő a csillagászat 1905-beli helyzetéről beszélt. Rövid szünet után Kulin György kisbolygóiról esett szó (Sárneczky Krisztián), a Kulin György-emlékkötetről, amely Az égbolt mindenkié címmel fog hamarosan megjelenni (Sragner Márta), majd a Kulin-honlapról (Balaton László). Rezsabek Nándor az MCSE 1946–49 közötti történetét foglalta össze, Zsoldos Endre előadásában a sci-fi író Kulin Györgyöt mutatta be. Végül az 1969-ben készült Hobbym: a csillagos ég c. film megtekintésével és egy mese meghallgatásával (A cica, aki szerette a Holdat – Sarkady Mária meséje) ért véget az emlékülés.

Ajánljuk...