Kunszentmártoni tervek

Az MCSE Kunszentmártoni Csoportja már nyolc éve működik. Alapjában véve jó kis társaság, a közös hobbi mellett a szeretetteljes légkör is összetartja. A jó hangulatú társaságot egy „holdudvar” is körülveszi, akik kevésbé érdeklődnek a csillagászat iránt, de hát jó a csapat… Én is így kerültem ebbe a csoportba. Időközben megnőtt az „étvágy” is, többet szerettünk volna elérni, ez pedig támogatás nélkül nem megy. Anyagi támogatást pályázatok útján és helyben is csak önálló szervezetként kaphatunk, ezért létrehoztuk a Kunszentmártoni Csillagászati Egyesületet (KCSE) 2004 decemberében.


A kunszentmártoni amatőrök ezt a régi szélmalmot szeretnék csillagvizsgálóvá alakítani

Az eredmény kézzel fogható, ez év januárjában ugyanis megvásároltuk a kunszentmártoni szélmalmot. Ebből próbálunk kialakítani egy csillagászati és természetvédelmi oktató centrumot, csillagvizsgálóval. Sajnos közben kiderült, hogy az épület műemlék, csak a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal ezt a tulajdoni lapra elfelejtette bejegyeztetni (most már bejegyeztette). Így még inkább küzdünk álmainkért, „szélmalomharcot folytatunk” egy lepusztult, de monumentális épületért. Sikeres harc esetén talán ez lenne az első szélmalomból lett csillagvizsgáló.

Április 3–án az MCSE vezetősége, Dr. Kolláth Zoltán elnök úr és Mizser Attila főtitkár úr meghívásunkra Kunszentmár-tonba látogatott. Vendégeinknek vezetőségünk tagjai közül Kovács Károly elnök és Nagy Tibor titkár bemutatta a várost és a szélmalmot, majd Gulyás László és családja vendéglátását élvezhettük. Itt került sor a két egyesület együttműködéséről szóló dokumentum aláírására, melyen részt vett Dr. Czuczi Mihály úr, Kunszentmárton polgármestere. A polgármester úr ötvenezer forint támogatást nyújtott át a KCSE-nek ezen az estén. Ezeket az eseményeket a helyi média nyomon követte, és az itt készült riportok a helyi városi tv adásában műsorra kerültek. A szokásos Gulyás „gulyás” elfogyasztása után a csillagászat sem maradhatott el. Az alaphangot erősítette egy tűzgömb megfigyelése is. Számomra minden jó hangulatú kötetlen amatőrcsillagász összejövetelen, a boros és szódásüvegekről eszembe jutnak a 60-as évek, amikor csillagász szakkörökön ezen üvegek talpaiból Kulin Gyuri bácsi útmutatásai szerint csiszoltuk a „tükröket”. (A manapság divatos dobozos sör nem jó erre a célra…)

Azóta a KCSE belépett az MCSE tagjai sorába is, mint szervezet, és mi tagok természetesen megmaradunk az „anyaegyesület” soraiban is, csak most már a helyi csoport szerepét a KCSE veszi át. Erről beszámoltunk az április 23-án tartott MCSE-közgyűlésen is, és képekben bemutattuk „Csillagmalmun-kat” (Mizser Attila névadása szerint: „Don Quijote Csillagvizsgáló”). A közgyűlésen jó volt látni, hogy a hegyhátsáliak is így gondolkodnak. Erőt meríthettünk egymás munkájából, sikeréből.

Köszönjük a közgyűlésen kapott jókívánságokat! Várunk minden érdeklődő és „dolgos” tagtársat Kunszentmárton-ba, hogy megmutassuk épülő csillagvizsgálónkat munka közben is.

Reménykedjünk abban, hogy ezek a szerveződések az MCSE és egyben a csillagászat javát szolgálják, öregbítve ezzel hírnevünket, és fokozzák azt a szeretetteljes, baráti légkört, amiben mi, amatőrök élünk és dolgozunk. 

Kunszentmártoni Csoportunk honlapja: http://kuncsop.mcse.hu

Ajánljuk...