Boldog új évet!

Az új év délelőttje vigasztalan időjárással köszöntött ránk, azonban december végén bőven volt alkalom csillagászati észlelésekre, asztrofotózásra.

A beérkezett fotókból, köszöntésekből nyújtunk át most egy csokorra valót tagjainknak és Olvasóinknak.

Még karácsonykor készült Gyarmathy István képe a Rozetta-ködről egy kis 80/600-as Sky-Wathcer ED-vel, Canon EOS 350D-vel 13×300 s expozícióval:

MISSING DST IMAGE!!!! 

Az évvégi bolygóparádé sokak képzeletét megmozgatta. A show leglátványosabb estéje december 29-én volt, amikor a két napos holdsarló, a Jupiter és a Merkúr szoros együttállását láthatták a szerencsések (jóval távolabb pedig ott ragyogott a Vénusz).

MISSING DST IMAGE!!!! 

A Hold, a Jupiter és a Merkúr (legalul) az egyik tési szélmalommal, december 29-én (Ladányi Tamás)

 

"Közelkép" az együttállásról Kocsis Antal fotóján, mely szintén Tésen készült

Az együttállás Ágasvár mellől, a Török-lábnyomtól. Az Óvár éppen kitakarja a Merkúrt Mizser Attila december 29-i fotóján

A Hold és a Jupiter az erdélyi Borszék mellől, Tepliczky István december 29-i felvételén. A Merkúrt itt is a hegyek takarják…

Az év utolsó napjára már csak legmagasabb hegyeink nyúltak az egyre vastagodó ködtakaró fölé. Ágasváron egy kisebb baráti amatőrtársaság észlelt, fotózott. December 31-én hajnalban még bizakodtunk, hogy kitart a jó idő. Az ágasvári amatőrök videoüzenete itt tekinthető meg (figyeljük meg a -12 fokban, hálózsákból nyilatkozó Éder Ivánt!). A beszélgetésben szereplő IC 405 és M51 pedig az alábbi két képen (nyers, nem végleges felvételek!):

MISSING DST IMAGE!!!! 

MISSING DST IMAGE!!!! 

 

Galyatetőről csodálatos kilátás nyílt a Magas-Tátrára Szilveszter délutánján (Mizser Attila felvétele). Figyelem! Ez is csillagászati fotó, hiszen a távoli Lomnici-csúcson csillagvizsgáló üzemel!

 

A Merkúr és a Jupiter december 31-én a Mátrából, a ködtenger fölött

MISSING DST IMAGE!!!!

 A Hold és a Vénusz együttállása december 31-én, az ausztriai Mönichkirchenből, Ladányi Tamás felvételén. A kép nagyobb változatán az észlelő (Kocsis Antal) sapkája fölött látható "csillag" a Neptunusz. L. még: APOD.

MISSING DST IMAGE!!!!

 

Landy-Gyebnár Mónika szerencsés meteorfelvétele a mönichkircheni sípályáról

A csodálatos Orion-köd Horváth Attila Róbert (Hozé)  felvételén: 17×5 perc expozíció 127/950-es apokromáttal

A Buborék-köd, szintén Hozétól. 17×5 perc 200/1000-es Newtonnal.

Tagtársaink üdvözleteiből

 

Boldog új évet a Corona Borealis Csillagvizsgálóból

 

A Bezák Tiborok (id. és ifj.) újévi köszöntője

Meteorral a világ körül! Pete Gábor és László a Zugspitzén

MISSING DST IMAGE!!!! 

Horváth Attila Róbert (Hozé) üdvözlete

 Boldog Új Évet!

Ajánljuk...