A “nagy napórafelmérés”

2009/2010 fordulóján pályázatot hirdetett a Polaris Csillagvizsgáló középiskolás diákok számára. A legjobb eredményt elérő fiatalok részt vehettek a NASA huntsville-i űrtáborán.

Polaris Csillagvizsgáló pályázat útján választotta ki azokat a diákokat, akik a NASA 2010-es huntsville-i nyári táborán részt vehetnek. A résztvevők számára az egyik feladat az volt, hogy személyesen keressenek fel legalább 20 napórát Budapesten és/vagy környékén. A feladat mindenképpen hasznos volt, hiszen számos napóráról készült “pillanatfelvétel”, melyekből megismerhettük az időmérők pillanatnyi állapotát. A próbát végül négyen teljesítették: Dálya Gergely, Hanyecz Ottó, Galóczi Gábor és Lukács Dávid.

Dálya Gergely  ködös időben kereste fel a Diana utcai napórát.

Dálya Gergely ködös időben kereste fel a Diana utcai napórát.

Dálya Gergely rövidebb leírásokat is mellékelt a fényképek mellé:

“A lefotózott 16 napórán kívül van 6 olyan napóra is, melyek már megszűntek, de az MCSE Napóra Szakcsoportjának honlapján még fent vannak.

A megszűnt napórák az alábbiak:

II. ker. Pinceszer u. 12. Már a ház sincs meg, az utcában több embert is megkérdeztem, hogy  hol van a napóra vagy a ház. Egyik ember azt mondta, hogy lebontották a házat, a többieknek fogalmuk sem volt róla, hogy hol van.

V. ker. Markó u. 29-31. Itt már nem az ELTE Tanárképző Főiskola működik, hanem a BGF. A portás azt mondta, hogy már régen elvitték innen a napórát, de azt nem tudta, hogy hová.

XII. ker. Csörsz u. 29-35. Jelenleg a MOM Park bevásárlóközpont áll a helyén, és nincs meg a napóra.

XII. ker. Eötvös u. 35. Megszűnt a Norvég Nagykövetség, és a most ott lévő vállalat  alkalmazottjai nem tudták megmondani, hogy hava került a napóra, de egyikük azt mondta, hogy régen tényleg volt egy itt is, de már nincs meg.”

Galóczi Gábor a fasori gimnázium napórájánál.

Galgóczi Gábor a fasori gimnázium napórájánál.

Hanyecz Ottó a Forduna utcai napórával.

Hanyecz Ottó a Fortuna utcai napórával.

Lukács Dávid és az aquincumi napóra.

Lukács Dávid és az aquincumi napóra.

Nincs más hátra, mint végignézni a szakkörösök által felkeresett napórákat. A feladat részét képezte az is, hogy maguk a szakkörösök is legyen rajta a napórát ábrázoló fotón – ezzel igazolva, hogy ténylegesen felkeresték ezeket az árnyékórákat.

Ajánljuk...