Az MCSE az Űrhajózás napján

Az első űrhajós, Jurij Gagarin 39 évvel ezelőtt, 1961. április 12-én tette meg történelmi űrrepülését. Az Űrhajózás napján az MCSE csillagászati előadással, távcsöves bemutatóval és egy látványos kiállítással várja az érdeklődőket a Klebelsberg Kultúrkúriában (1028 Budapest, Templom u. 2-10.).

 11-12 óráig A Naprendszer felfedezése – csillagászati előadás gyerekeknek.

18:30-20:00 Családi foglalkoztató kicsiknek és nagyoknak (Varázsecset foglalkozás a rondellában)

20-22 óráig Távcsöves bemutató

 

A Földtől az Univerzumig – csillagászati fotókiállítás

A Csillagászat Nemzetközi Évéhez kapcsolódva indult el egy nemzetközi kezdeményezés a "Földtől az Univerzumig" (From Earth to the Universe, FETTU) címmel, mely akció segítségével nagy felbontású képanyagot bocsátanak a kiállítók rendelkezésére.

A felvételek részben a világ legnagyobb távcsöveivel készültek, de vannak köztük amatőrök kiemelkedő felvételei is. A Magyar Csillagászati Egyesület szerkesztésében a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával létrejött hazai kiállítási anyagban a FETTU képanyagán kívül Éder Iván hazai asztrofotográfus felvételei is szerepelnek.

A tematikus tablók a közvetlen szomszédunktól, a Holdtól kiindulva a legtávolabbi galaxisokig kalauzolnak el, növekvő távolságuk szerint. A mai gyermekek többsége úgy nő fel, hogy nem ismeri a Tejút látványát, mivel a városi fények eltakarják előlünk az égbolt halványabb objektumait. Fényszennyezés mentes helyekről Galaxisunk fénylő sávjának fényesebb bugyrai szabad szemmel is láthatók. Így külön hangsúlyt kapnak Tejútrendszerünk csillaghalmazai és ködei a kiállításon. Ezen objektumok jelentős része, és a szabad szemmel látható csillagok 5000 fényévnél közelebb vannak hozzánk. Érdemes tehát úgy végigjárni ezeket a képeket, hogy közben arra is gondoljunk: az emberiség történelmének jelentős része abban az időszakban zajlott, amíg a képeken létrehozó fény a Világegyetemben utazott.

A kiállítás megtekinthető 2010. április 7. és április 18. között a Kultúrkúria nyitvatartási ideje alatt.

Égitestek, földi testek – a Magyar Plakát Társaság kiállítása

2010. március 10- április 11. (Bár a kiállítás csak 11-éig látogatható, de akinek módjában áll, tekintse meg!)

…A Magyar Plakát Társaság a csillagászat évét ünnepelvén a makrokozmosz és a mikrokozmosz egységét bemutató tárlatot hozott létre. Az alkotók e két elválaszthatatlan világ jelképeként az Ég halhatatlan, s a Föld halandó testeinek ábrázolására tettek kísérletet, képi dialógust – plakátpárbeszédet – kezdeményezve a véges és a végtelen között…
Kiállítók: Árendás József, Bakos István,Balogh István, Baráth Dávid, Baráth Ferenc, Darvas Árpád, Darvas Péter, Ducki Krzystof, Felvidéki András, Gyárfás Gábor, Kemény György, Keresztes Dóra, Kulinyi István, Orosz István, Pinczehelyi Sándor, Szilvásy Nándor, Szugyiczky István, Tóth Tamás, Varga Gábor Farkas grafikusművészek

A kiállítás megtekinthető 2010. március 9. és április 11. között.
A belépés díjtalan.

Ajánljuk...