Nemzetközi konferenciák a fényszennyezésről

A Nemzetközi Csillagoségbolt Szövetség (Inernational Dark-Sky Association – IDA) minden évben megrendezi európai regionális konferenciáját. Ebben az évben  Szlovénia, Ausztria és Írország után hazánk kapta meg a  rendezés jogát. Az éjszakai égbolt védelméért immár tizedszer rendezett konferenciát (10th European Symposium for the Protection of the Night Sky) szeptember 2. és 4. között Kaposváron rendezzük. A helyszín nem véletlen, hiszen az IDA által adományozott „Nemzetközi Sötét Égbolt Park” cím első európai elnyerője a Zselici Csillagoségbolt-park a konferencia helyszín közvetlen közelében található.

A konferencia érinti a fényszennyezéssel kapcsolatos összes területet: csillagászati, környezet- és természetvédelmi, biológiai, orvosi és világítástechnikai kérdésekre kaphatunk választ az előadásokból. Külön hangsúlyt kap az építészet és a fényszennyezés kapcsolata – sok esetben az építészek is sokat segíthetnek, hogy elkerüljük a speciális épületek (szállodák, bevásárlóközpontok, szórakozóhelyek, stb.) károsan zavaró külső világítását. A konferencia célja az is, hogy tudományosan indokolt ajánlásokat adjon a környezetkímélő kültéri világításra.

A konferencia jellegzetesen a szakemberek és aktivisták, amatőrcsillagászok találkozóhelye. A rendezvény interdiszciplináris jellege miatt eltérő területek szakemberei vitathatják meg ismereteiket a rendezvényen. Ennek megfelelően az előadások könnyen érthetők a nem szakmabeliek számára is élvezhetőek. A konferencia nemzetközi, ezért az előadások nyelve angol. Minden érdeklődőt szívesen látunk a konferencián. Kérjük, hogy a részvételi szándékot előzetesen is jelezzék a zkollath@gmail.com e-mail címen.

A szimpózium szervezői: Magyar Csillagászati Egyesület, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága, MEE Világítástechnikai Társaság, IDA, IDA-Magyarország.

A konferenciáról folyamatosan bővülő információ található az alábbi honlapon:

http://www.astro-zselic.hu/symposium.html

A kaposvári konferenciát követve, ahhoz igazítva egy másik hasonló rendezvényre Horvátország szárazföldtől legtávolabbi szigetén Lastovón kerül sor. A „3. Nemzetközi Csillagoségbolt-park Szimpózium  és Sötét Égbolt Tábor” (3rd International Symposium for Dark-sky Parks and 3rd International Dark-sky Camp) szeptember 6-10 között kerül megrendezésre. A két konferencia témájában sok az átfedés, de az utóbbi főleg környezetvédelmi, ökotursztikai témákkal foglalkozik.

A konferenciáról és a jelentkezés lehetőségéről további részleteket olvashatunk az alábbi lapon:

http://www.darkskyparks.org/

A sziget külön élmény nyújt a természet és a csillagos égbolt kedvelőinek. Mivel Lastovo a kontinentális Európától elegendő távolságban van ahhoz, hogy a civilizációt a nagyvárosokat kellő mértékben elhagyjuk, a szárazföldön lehetséges legjobb égboltnál is szebbet tapasztalhatunk.

A két konferencia átjárhatóságát egy külön buszjárat indításával segítjük. Terveink szerint szeptember 5-én hajnalban indul a járat Kaposvárról és 10-én tér vissza. A férőhelyek függvényében nem csak a konferenciák résztvevői, de a lastovói égbolt iránt érdeklődők is jelentkezhetnek az utazásra. A részvevők számának függvényében az utazás önköltsége 20000 Ft körül várható. Kérjük, hogy az utazás iránt érdeklődők jelentkezzenek a zkollath@gmail.com e-mail címen.

Ajánljuk...