Csillagászati séta Pest-Budán

Csillagászati-helyismereti sétára invitáljuk tagjainkat és a csillagászat iránt érdeklődőket május 4-én délután. Pest és Buda csillagászati emlékhelyeit járjuk végig, majd egy kellemes budai cukrászdában fejezzük be a “csillagsétát”.

Milyen csillagászati múltja van Budapestnek? Hol állnak a mai csillagvizsgálók, és hol álltak a régi idők csillagdái? Milyen csillagászati érdekességeket rejtenek a fővárosi lakóházak és középületek? Több mint két évszázad csillagászati emlékhelyeit járjuk végig. Ismert és kevéssé ismert helyszíneken keressük a csillagászat meglévő és eltűnt nyomai. Homlokzatokat fürkészünk napórák és a csillagászati témájú díszek után, bekukkantunk rejtett udvarokba, melyek titkait csak kevesen ismerik. Megidézzük Kosztolányi és Tóth Árpád szellemét, és azt, milyen lehetett az 1910-es fényes üstökös látványa a Bástyasétányról.

Találkozunk a Nemzeti Múzeum előtt, Arany János szobránál 14:00-kor. Kérjük, az érdeklődők az mcse@mcse.hu címen jelezzék részvételi szándékukat!

A séta hossza kb. 4 km, útvonala: Nemzeti Múzeum, Múzeum körút, Magyar utca, Semmelweis  utca, Városháza, MTA székház, Lánchíd, Fő utca, Vár (Siklóval vagy gyalogosan), Úri uca, Tóth Árpád sétány. A múltidéző séta végén beszélgetés egy várbeli cukrászdában.

A pest-budai sétát Mizser Attila vezeti.

 


Távcsöves bemutató a Gellérthegyen 1818-ban (lent), Nap-bemutató a Széchenyi téren 2012-ben (fent)

Ajánljuk...