Pest-budai csillagséta

Évvégi csillagsétára invitáljuk a főváros csillagászati múltja iránt érdeklődőket december 27-ére. Rég eltűnt csillagvizsgálók, régi csillagászok nyomait kutatjuk.

Csillagászati-helyismereti sétára invitáljuk tagjainkat és a csillagászat iránt érdeklődőket december 27-én délután. Pest és Buda csillagászati emlékhelyeit járjuk végig, majd egy krisztinavárosi cukrászdában fejezzük be a „csillagsétát”.

20121204-pest-budai-seta

Milyen csillagászati múltja van Budapestnek? Hol állnak a mai csillagvizsgálók, és hol álltak a régi idők csillagdái? Milyen csillagászati érdekességeket rejtenek a fővárosi lakóházak és középületek? Több mint két évszázad csillagászati emlékhelyeit járjuk végig. Ismert és kevéssé ismert helyszíneken keressük a csillagászat meglévő és eltűnt nyomait. Homlokzatokat fürkészünk napórák és a csillagászati témájú díszek után, bekukkantunk rejtett udvarokba, melyek titkait csak kevesen ismerik. Megidézzük Kosztolányi és Tóth Árpád szellemét, és azt, milyen lehetett az 1910-es fényes üstökös látványa a Bástyasétányról.

Találkozunk a Nemzeti Múzeum előtt, Arany János szobránál 14:00-kor. Kérjük, az érdeklődők az mcse@mcse.hu címen jelezzék részvételi szándékukat! Túravezető: Mizser Attila.

Ajánljuk...