Asztrofotós találkozó

Február 15-én asztrofotós találkozót tartunk a téma iránt érdeklődők számára. A rendezvény helyszíne a FUGA Budapesti Építészeti Központ.

Az elhangzott előadások letölthető anyagai:


 

Február 15-én – Galileo Galilei születésének 450. évfordulóján – asztrofotós találkozót tartunk a téma iránt érdeklődők számára. A rendezvény helyszíne a FUGA Budapesti Építészeti Központ. A részvétel regisztrációhoz kötött, kérjük, hogy részvételi szándékukról legkésőbb február 14-én 14 óráig értesítsék az MCSE-t az mcse@mcse.hu címen.

A találkozó helyszíne a FUGA Budapesti Építészeti Központ (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.), időpontja február 15., 10–16 óra. Mindazok, akik előadással vagy rövidebb bemutatkozással szeretnék gazdagítani a rendezvény programját, Francsics Lászlóval vehetik fel a kapcsolatot ( ptes.astrophotography@gmail.com)

A csillagászati fényképezés lehetőségei az utóbbi tíz évben robbanásszerűen kibővültek. Egyre több és több amatőrcsillagász számára válik elérhetővé az égitestek, a csillagos égbolt látványának megörökítésének lehetősége. A digitális fényképezés rohamos elterjedése, az új, egyre inkább felhasználóbarát eszközök, az egyre fejlettebb szoftverek olyan felvételek készítését teszi lehetővé, amelyek néhány évtizede is csak óriástávcsövek számára volt lehetséges. Mindehhez hozzájárul az internetes gazdag világa, ahol a felvételek megismertetése, megosztása, a tapasztalatok cseréje zajlik – korábban elképzelhetetlen pezsgéssel. Ezt a fejlődést, ezt az érdeklődést kívánjuk nyomon követni asztrofotós találkozóinkkal (webkamerás találkozó 2004, 2005, asztrofotós találkozó 2007, 2009). A mostani, 2014-es találkozóval szeretnénk minél több amatőrcsillagász, fotós és érdeklődő számára közelebb hozni a csillagászati fényképezés varázslatos világát, az asztrofotós amatőrtársak számára pedig a személyes találkozás lehetőségét biztosítani. Az MCSE szándéka az, hogy a továbbiakban évről évre megrendezzük az asztrofotósok találkozóját.

2014-es találkozónkon a professzionális és az amatőr csillagászat világa is találkozik, ugyanakkor megszólalási, bemutatkozási lehetőséget is nyújtunk a témával foglalkozó amatőrcsillagászok számára.

Szeretnénk, ha az előadások anyaga cikk formájában is megjelenhetne egyesületi lapunkban, a Meteorban. Erre kiváló lehetőséget nyújt a Meteor 2014/7-8-as összevont száma, amely dupla terjedelemben fog megjelenni, szándékaink szerint asztrofotós tematikával. Ezért kérjük az előadókat, hogy előadásuk anyagát cikk formájában is készítsék el.

A tervezett program:

10:00 Kolláth Zoltán: Hogyan lát a Hubble-űrtávcső?

10:30 Sárneczky Krisztián: Egymilliárd dolláros távcsövek árnyékában

11:00 Michal Vajda: A bolygófotózás fortélyai

11:30 Daróczi Csaba: Egyéjszakás kalandok

 

12:00 Szünet (a helyszínen büfé üzemel!)

 

13:00 Fényes Lóránd: A szép asztrofotó titka

13:30 Francsics László: Robottávcsöves asztrofotográfia

14:00 Bemutatkozások (10-10 perc időtartam, előzetes egyeztetéssel): Molnár Péter (napfotózás),

Tóth Krisztián, Hannák Judit (szolárgráfok készítése), Szarka Levente (asztrofofoto.hu), Vizi Péter (Geobook).

15:50 Zárszó

—–

17:30-19:30 Távcsöves bemutató (járdacsillagászat) Galileo Galilei emlékére, a Batthyány térnél, a Duna-parti sétányon, DERÜLT IDŐ ESETÉN. Kérjük tagjainkat, segítsenek a bemutatón saját távcsővel, bemutató tartásával (jelentkezés: mcse@mcse.hu)

Figyelem! A találkozón való részvétel regisztrációhoz kötött, kérjük, hogy részvételi szándékukról legkésőbb február 14-én 14 óráig értesítsék az MCSE-t az mcse@mcse.hu címen.

Ajánljuk...