Boldog új évet!

Boldog új évet kívánnak az MCSE azon szerencsés tagjai, akik az év utolsó napját és a rákövetkező éjszakát is észleléssel tölthették.

Idén sajnos jóval kedvezőtlenebbül alakult az év vége a derült ég szempontjából, azonban így is kaptunk néhány szép észlelést és fotót tagjainktól.

Pécs

A szilveszter/újévi észlelési MCSE-felhívás (mármint, hogy december 31-én 0 órától január 1-én 8 óráig észleljünk) hatására megnéztem a Napot és lerajzoltam egy bonyolult (szétesett?) foltcsoportot a Nap keleti pereméhez közel. A rajz adatai:
a Nap keleti pereméhez közel látszó bonyolult foltcsoport egy 102/500 mm-es SkyWatcher refraktorral, 50 x nagyítással, Mylar-szűrővel vizuálisan észlelve. A rajzot 2014. december 31-én 10:05-10:28 UT között Keszthelyi Sándor készítette Pécsről.

2014_12_31_Ksz_Napfolt_keleten

Sziasztok. Jó szilveszterezést és boldog és szép napos újesztendőt kívánok.

Keszthelyi Sándor

Veszprém-Alsőörs

Reggel műszak után Alsóörsre mentem az év utolsó napkeltéjét megörökíteni a befagyóban lévő Balaton felett. Nem okozott csalódást:

Este, még mielőtt munkába indultam volna, muszáj volt folytatni kicsit az észlelést: a beérkező felhőzet hatására gyönyörű holdkoszorú alakult ki. A Hold közelében még a Fiastyúk is tollászkodott kicsit. 🙂 Vártam, hátha sikerül a felkelő Orion lábainál heverő Lovejoy üstököst is megpillantanom, azonban a felhők ezt már megakadályozták, helyette egy közelben fellőtt tűzijáték rakétájával készült panoráma született – pusztán azért, hogy némi szilveszteri hangulata is legyen a képnek.

Landy-Gyebnár Mónika

1231_orion-tuzijatek-lgym

1231_holdkoszoru-m45-lgym

Budapest

Holdkoszorú Budapestről, kevéssel éjfél előtt, Francsics László felvételén:

Francsics_Holdkoszoru_20141231_2

Baraté Levente H-alfa felvételei december 31-én 80/480-as WO refraktorral készültek. A teljes korong 10:31 UT-kor, az animáció a 10:37-10:53 UT közötti történéseket mutatja:

barate-20140231-h-alfa

barate-gif

Maglód

A vonuló felhők között felbukkanó Holdról készült egyetlen kép, nyújtás nélkül, a 100/1200-as távcső (RR Achromat) primer fókuszában. A kép szilveszter estéjén, vonuló felhők között, igen hideg időben (-10 fok) készült, melynek készítéséhez egy 100/1200-as, RR Achromats lencsével szerelt refraktort használtam. A fényképezőgép egy Samsung NX 3000-es volt, mellyel egy kép készült. A légköri nyugodtság a közepesnél picit jobb volt, és az átlátszóság a felhők között nagyon jó volt.

Csuti István

csuti-istvan-hold-maglod

Boldog új évet kívánunk!

 

 

 

 

 

 

 

Ajánljuk...