50 éves Fehérvár távcsöve

2017. szeptember 16-án 10 órai kezdettel jubileumi találkozót szervez a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló és a Magyar Csillagászati Egyesület. A találkozó színhelye A Szabadművelődés Háza (8000 Székesfehérvár, Fürdő sor 1.).

Ötven évvel ezelőtt készült el a fehérvári amatőrcsillagászok összefogásával a 30 cm-es Newton-reflektor, amely mindmáig szolgálja a városban a csillagászati ismeretterjesztést. Az évfordulós találkozón szeretettel várjuk a mindazokat, akik ott voltak az indulás időszakában, és azokat is, akik az elmúlt öt évtizedben munkájukkal gyarapították a város csillagászati ismeretterjesztését.

Kulin György szignója a 30 cm-es főtükör hátoldalán.

Kulin György szignója a 30 cm-es főtükör hátoldalán.

62

Találkozónk kiemelt vendégei a Győri Egyetemi Csillagvizsgáló és a miskolci Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló munkatársai (e két városban a fehérvári 30 cm-es távcső „testvérei” mindmáig használatban vannak). Szeretettel várjuk az ország nagy múltú bemutató csillagvizsgálóinak képviselőit, különös tekintettel azokra az intézményekre, ahol a fehérvárihoz hasonló Kulin-Orgoványi-féle bemutatótávcsővel folyt a munka.

A tervezett program letölthető pdf formátumban: Plakat_2017_09_16-50ev-v3

Szeretettel várunk minden magyar amatőrcsillagászt, ismeretterjesztőt, aki beszámolna csillagvizsgálója életéről, tevékenységéről, terveiről. Az itt ismertetett program nem végleges, szeretettel várunk minden építő javaslatot!

A helyszín megközelítése

Felhívjuk a figyelmet, hogy a fehérvári Lecsófőző Vigasság miatt gépjárművel csak kerülővel, a Bregyó köz felől lehet megközelíteni a találkozó helyszínét, A Szabadművelődés Házát.

Jelentkezés: mcse@mcse.hu és hudoba.gyorgy@amk.uni-obuda.hu

 

Ajánljuk...