Csillagászat Napja országszerte

2017. április 29-én, a Csillagászat Napján az ország számos pontján várják járdacsillagászati bemutatóval, ismeretterjesztő programokkal a csillagászat iránt érdeklődőket. Első számú távcsöves célpontjaink a Hold és a Jupiter!

A jeles napnak már Magyarországon is jelentős múltja van, évről évre több ezer érdeklődő pillanthat távcsőbe, hála a nyilvános távcsöves bemutatóknak. A Csillagászat Napja „mozgó ünnep”, mely a holdfázishoz igazodik, általában az első negyedhez legközelebbi szombatra esik. Ezen a szombat estén a Holdat sarló alakúnak látjuk (az első negyed május 2-án lesz), kísérőnkön kívül a Jupiter és holdrendszere lesz az este legfőbb látványossága. A kitartóak a tavaszi égbolt látványosságaiban is gyönyörködhetnek (kettőscsillagok, galaxisok).

Szabó Szabolcs Zsolt felvétele a holdsarlóról, 2017. április 1-jén.

Szabó Szabolcs Zsolt felvétele a holdsarlóról, 2017. április 1-jén. A Csillagászat Napján is hasonló látványra számíthatunk.

A Jupiter Gulyás Krisztián április 9-i felvételén.

A Jupiter Gulyás Krisztián április 9-i felvételén.

A Csillagászat Napja célja az, hogy minél közelebb vigyük az emberekhez a csillagászat tudományát. Ennek egyik kiváló eszköze a járdacsillagászat, és ezen az estén számos bemutató csillagvizsgáló is várja az érdeklődőket.

Tegyük ezt a napot a csillagászat ünnepévé csillagászati programokkal, járdacsillagászattal! A szervezők jelentkezését az mcse@mcse.hu címen várjuk.

A helyszínek az MCSE-honlap naptár szekciójában találhatók: http://www.mcse.hu/naptar/

Borítókép: Járdacsillagászati bemutató Jászberényben, 2009-ben, a Csillagászat Napján.

Ajánljuk...