Mesterséges égitestek észlelése

Egyre több olyan műhold kering körülöttünk, amelyeket az éjszakai égen számtalan kis fénycsík vagy felvillanás formájában láthatunk – sokszor csodálkozva, néha bosszankodva. Felmerült az igény rá, hogy néhány, kimondottan speciális esetről készült fotóinknak is legyen otthona az észlelésfeltöltő oldalon (eszlelesek.mcse.hu), hiszen ezek némelyike akár történelmi pillanatot is megörökíthet, viszont eddig nem lehetett besorolni egyik rovat kategóriájába sem.


Úgy határoztunk, hogy egy rovathoz nem kötött, de mégis fix kategóriát jelentő új felület készül fotós észlelőinknek Mesterséges égitestek néven.

Miket töltsünk fel ide?

– A Nemzetközi Űrállomást megörökítő nagy nagyítású, távcsöves felvételek.
– A Nemzetközi Űrállomás vagy más műhold átvonulása valamely égitest (pl. Hold, Nap) korongja előtt.
– Kimondottan különleges műholdátvonulás-felvételek: ritkaságok, újonnan felbocsátott és valamiért izgalmas műholdak, légkörbe visszatérve elégő műholdak, hazai kötődésű űreszközök, nehezen fotózható speciális űreszközök, illetve olyan műhold-átvonulások, amelyek valamilyen jeles égi objektumot érintenek (de nem a mélyég-fotóba véletlenül beletévedt ismeretlen, kósza műhold).

Miket ne töltsünk fel ide?

Mivel éjjelente százas nagyságrendben láthatunk műholdakat, kerüljük el az érdektelen fotók tömegét, és tényleg csak a különlegességeket örökítsük meg!

Előfordul (nem ritkán), hogy mást fotózunk, de mégis belekerül egy izgalmasabb műhold a képbe – ezek azonosítása mindig az észlelő feladata, hiszen, ha tényleg érdekes a helyzet, akkor bizonyára a kíváncsisága hajtani fogja, s a pontos helyszín, időpont ismeretében meg fogja keresni, hogy mit látott. Mivel az észlelőoldalon létrehozott kategória nem jelent új rovatot a Meteorban, ezért nincs mögötte rovatvezető sem, aki praktikusan segíthetné az észlelőmunkát, az észlelőre és a lelkesedésére hárul e keresési feladat, azzal tehát ne töltsön fel senki se képet, hogy majd az MCSE illetékese beazonosítja.

A feltöltött képek elfogadását (rovat, és így rovatvezető híján) örömmel vállaltam fel, hiszen engem is érdekel a téma, de arra nincs kapacitásom, hogy rovatvezetői szintű támogatást nyújtsak, de természetesen az ésszerűség határain belül szívesen segítek.

1____B_nfalvy_201710131636_A_Vega__s_az_ISS_95042
A beérkezett észlelésekről néhány havonta (a beérkező képmennyiség, továbbá az anyag érdekessége függvényében) összefoglalót is fogok majd írni, hiszen számtalan remek és tényleg különleges fotó születik amatőrtársainknál. Arra kérem a képfeltöltőket, hogy igyekezzenek minél pontosabb adatokkal ellátni az észlelést, hiszen itt nem nagyon van arra lehetőség, hogy az ember utólag visszakeressen valamit, ha adathiányos a feltöltött anyag.

Észlelések feltöltése: eszlelesek.mcse.hu

Ajánljuk...