A legidősebb magyar csillagászt köszöntöttük

Október 24-én köszöntöttük Guman Istvánt századik születésnapja alkalmából. Nagy örömmel látogattunk el hozzá a jeles évfordulón, hiszen a magyar csillagászat sok-sok évtizedének tanújaként számos olyan részletet, érdekességet tudhattunk meg pályájáról, amelyek már a csillagászattörténeti jelentőségűek.

A wikipédia bejegyzése így szól: “Guman István (Kolozsvár1919október 22. –) magyar csillagász, a Magyar Tudományos Akadémia Budapest-svábhegyi Csillagvizsgálójának, majd a debreceni Napfizikai Obszervatóriumnak munkatársa. Apja Guman Jenő, bányamérnök. A medgyesi gimnáziumban Hermann Oberth (a rakétatechnika atyja) tanítványa. A budapesti Pázmány Péter Tudományegyetemen (1939-44) csillagászatot hallgatott, 1940-től a svábhegyi Asztrofizikai Obszervatóriumban gyakornok, 1945-től munkatárs, és bár doktori értekezését még 1944-ben elkészítette, a háború miatt csak 1947-ben doktorál Debrecenben „summa cum laude” Az RR Lyrae periódus- és fénygörbe változásai témából. Főleg a rövid periódusú változócsillagok megfigyelésével (fotografikusan) és a mérések kiértékelésével foglalkozott, majd 1958-tól a napfolt fényképek ún. ekvidenzitáinak előállításával és értékelésével. Kimutatta az ultrarövid periódusú VZ Cancri fényesség menetének változásait. Beszámolói az Astronomische Nachrichtenben, az MTA Csillagvizsgáló „Mitteilung”-jában (Mitteilungen der Sternwarte der Ungarischen Akademia der Wissenschaffen, Budapest—Szabadsághegy), illetve a debreceni „Publications”-ban (Publications of Debrecen Heliophysical Observatory, Debrecen) jelentek meg, emellett évekig szerkesztette a Természet és Társadalom „Csillagos ég” rovatát, évtizedeken át számolta a Csillagászati Évkönyv egyes táblázatait is.”

Guman István 2017 tavaszán ellátogatott korábbi munkahelyére, az MTA CSFK Csillagászati Intézetébe. A falon látható felvétel a fiatal, pályakezdő Gumant mutatja 1949-ben. (Kiss László felvétele)

Guman István 1949-ben, a Szabadság-hegyi Csillagvizsgáló 60 cm-es főműszerénél. (Fortepan/Kovács Márton Ernő)

Október 24-én az alkalomhoz illő virágcsokorral köszöntöttük tagtársunkat, Guman Istvánt, aki az MCSE 1946-os alakulásakor tagja volt egyesületünket, 1989-es újjáalakulásunkkor pedig tiszteletbeli taggá választottuk. Tagsorszáma: 17.  Kiss László, a CSFK főigazgatója magával hozta Lovász László levelét, amelyben az MTA elnöke gratulált Guman Istvánnak, akik évtizedeken át dolgozott akadémiai kutatóként. Velünk tartott Szabó Róbert, a Csillagászati Intézet nemrég kinevezett új igazgatója is, továbbá Bardócz András csillagász, aki egy ideig szintén az intézet munkatársa volt.

Boldog születésnapot, kedves István!

Születésnapi látogatók Guman Istvánnál.

Kiss László és Guman István.

Ajánljuk...