A Hobbym: a csillagos ég az M3 műsorán

Fél évszázaddal az első vetítés után a közmédia internetes csatornája, az M3 ismét műsorára tűzi a Hobbym: a csillagos ég című dokumentumfilmet. Frissítés: az M3 november 7-én 23:11-kor ismét műsorára tűzi a filmet.

Ötven évvel ezelőtt, 1969 augusztusában forgatták a Hobbym: a csillagos ég című dokumentumfilmet, Kollányi Ágoston és Kulin György közös munkáját. A számos helyszínen forgatott film tucatnyi amatőrcsillagászt mutat be, megismerteti a nézőket a csillagászkodás örömeivel, a távcsőhöz jutás nehézségeivel, közös hobbink érdekességeivel, különleges távcsőmegoldásokkal. A film első részét 1969. november 14-én vetítették a Magyar Televízióban. A film hatása óriási volt, rendkívüli módon népszerűsítette a csillagászatot, az akkoriban egyébként is roppant népszerű űrkutatást, de legfőképpen az amatőrcsillagászatot. A Hobbym: a csillagos ég bemutatását követően megnövekedett az érdeklődés a Csillagászat Baráti Köre után is, a hetvenes évek elején évente 1500 új belépő csatlakozott a mozgalomhoz.

A Hobbym: a csillagos ég ismertetője a korabeli műsorújságban. (MTVA Archívum)

Az ötven évvel ezelőtti bemutatóra emlékezve az M3 műsorára tűzte a filmet, az első részt augusztus 31-én 23:32-től, a második részt pedig szeptember 7-én fogják vetíteni. 

Az egyik forgatási helyszín: a Fűzfőgyártelepi Csillagvizsgáló terasza. Középen, a távcsőtől jobbra Kulin György látható.

Ajánljuk...