Meteor csillagászati évkönyv 2021

Decemberben jelenik meg évkönyvünk sok-sok előrejelzéssel, érdekes ismeretterjesztő cikkel. 2021-es jelenségek, előrejelzések, évfordulók, továbbá cikkek, beszámolók a hazai csillagászati intézmények munkájáról.

A tagságukat 2021-re megújító MCSE-tagok, illetve az újonnan belépők az évkönyvet illetményként kapják. A tagdíj összege 2021-re 9500 Ft (illetménykiadványaink: Meteor csillagászati évkönyv 2021 és a Meteor c. egyesületi lap 2021-es számai). A tagdíjak banki átutalással rendezhetők, a teljes név és cím feltüntetésével: Magyar Csillagászati Egyesület, 62900177-16700448.

Az évkönyv külön is megrendelhető ill. megvásárolható, ára nem MCSE-tagok számára 3800 Ft. Terjedelme 328 oldal + 4 oldal színes melléklet. MCSE-tagok számára további példányok ára 2500 Ft (közvetlenül az MCSE-től rendelve).  Megrendelés: mcse@mcse.hu. Kérjük megadni a pontos számlázási címet, ezt követően átutalásos számlát küldünk, majd az összeg beérkezése után postázzuk az évkönyvet.

Évkönyvünk kapható lesz a Budapesti Távcső Centrumban és a Makszutov.hu távcsőboltban, továbbá az országos könyvesbolt-hálózatok boltjaiban (az utóbbival kapcsolatban a boltok tudnak felvilágosítással szolgálni).

A tartalomból

Kalendárium
Cikkek
Balázs Lajos: 100 éves a svábhegyi Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet 
Szalai Tamás: Ég veled, Spitzer! Búcsú a NASA infravörös-űrtávcsövétől
Szabados László: Asztrometria 21. századi módon
Kővári Zsolt: Napflerek, csillagflerek, szuperflerek
Dálya Gergely – Kalup Csilla: A csillagászati diákolimpiák
Beszámolók
Mizser Attila: A Magyar Csillagászati Egyesület 2019. évi tevékenysége
Kiss Csaba – Szabó Róbert: Az MTA CSFK Csillagászati Intézetének 2019. évi tevékenysége
Petrovay Kristóf: Az ELTE Csillagászati Tanszékének működése 2019-ben
Szatmáry Károly – Hegedüs Tibor: Az SZTE szegedi és bajai csillagászati tevékenysége 2019-ben
Szabó M. Gyula: Az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpont 2019. évi működése
Megemlékezés: Guman István 1919–2019

A 2021-es Csillagászati évkönyvben az utóbbi évek köteteinél megszokott módon igyekeztünk bemutatni, előre jelezni az év folyamán megfigyelhető jelenségeket. Az adott hónap csillagászati érdekességeire hosszabb-rövidebb ismertetőkkel hívjuk fel a figyelmet (Hold, bolygók, együttállások, üstökösök, fogyatkozások, fedések, mélyég-objektumok stb.). Mindezzel szeretnénk még közelebb hozni az érdeklődőket a csillagos éghez, céltudatosan irányítva rá figyelmüket egy-egy égi eseményre. Mindazok, akik kedvet kapnak a megfigyelések végzéséhez és beküldéséhez, a Meteor rovatvezetőinél kaphatnak további tájékoztatást (elérhetőségük megtalálható a kiadvány honlapján: meteor.mcse.hu). Az észlelések online feltöltését teszi lehetővé az eszlelesek.mcse.hu címen található oldalunk.

A havi előrejelzéseket évfordulós csillagászattörténeti érdekességek is színesítik.

Cikkeink sorát Balázs Lajos írása nyitja, amelyben a Svábhegyi Csillagvizsgáló 100 évvel ezelőtti létrehozása apropóján kapunk visszatekintést a magyarországi csillagászat kezdeteire, továbbá az új intézmény létrehozásának körülményeire és első évtizedének történéseire. A NASA egyik jelentős csillagászati programja, a Spitzer-űrtávcső nemrégiben fejezte be működését. Az infravörös tartományban dolgozó űreszköz fontos eredményeit foglalja össze Szalai Tamás. Szabados László az asztrometriai űrtávcsövek lenyűgözően pontos méréseit ismerteti Asztrometria 21. századi módon című cikkében. A Nap és a csillagok flertevekénységét Kővári Zsolt mutatja be Napflerek, csillagflerek, szuperflerek című írásában. A 2019-es év jelentős hazai csillagászati rendezvénye volt a Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia. A csillagászati tehetséggondozás ezen igen látványos formáját ismerteti Dálya Gergely és Kalup Csilla cikke.

Kötetünket hagyományosan intézményi beszámolók zárják.

A Meteor csillagászati évkönyv 2021. évi kötetét december 17-én postázzuk mindazoknak, akik tagdíja legkésőbb december 14-éig beérkezett. Az ezt követő feladás 2021. január 12-én lesz.

Belépés a Magyar Csillagászati egyesületbe itt!

 

 

Ajánljuk...