Ifjú csillagászok figyelem! Nyári Ifjúsági Csillagásztábor Vértesbogláron – 2021

Érdekel a csillagászat? Szívesen fürkésznéd a kristálytiszta vértesi csillagos égboltot a nyári csillagképekkel és a tejút misztikus látványával? A Hold krátereit, vagy a Szaturnusz gyűrűjét több százszoros nagyításon? A sötét égen kibontakozó ködnyúlványokat és galaxiskarokat?

Vár Vértesboglár tiszta látóhatárral és a déli tejúttal, vár az MCSE Ifjúsági Csillagásztábora! A tábort olyan diákok számára terveztük, akik szeretik a csillagászatot, és szeretnének több időt elölteni ennek a lenyűgöző tudománynak a megismerésével.

Hol?

Vértesbogláron, a Vértes keleti oldalában. Az észlelőhely teljesen nyílt területen, fényszennyezés-mentes falusi égen fekszik, teljesen tiszta déli látóhatárral.

Mikor?

 1. július 5-11., hétfő-vasárnap

Kiknek?

14-19 éves korosztálynak

Szállás, étkezés:

A Boglártanya Erdei Iskolában, a falutól két és fél kilométerre. A szállás az eredi iskola kulturált, felújított épületében, többfős szobákban, emeletes ágyakon lesz. Napi háromszori étkezést biztosítunk.

Észleléshez készülődve vértesboglári táborunkban, 2018 nyarán.

Szálláshelyünk (2018).

Szervezők:

A Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE, az ország legnagyobb csillagászati szervezete), és a Svábhegyi Csillagvizsgáló (Magyar Csillagászat Nonprofit Kft.). A tábort az MCSE szakcsoportvezetői és észlelő amatőrcsillagászai vezetik.

Mit fogunk csinálni?

 • Megismerkedünk az égitestek típusaival és a megfigyelési módszerekkel
 • Nagy és még nagyobb távcsövekkel csillagászunk!
 • Megnézzük a Nap szökőkút, szúróláng és boltív alakú kitöréseit…
 • A fogyó holdsarló feltöltött aljú krátereit és a holdtengerek alján futó redőgerinceket…
 • Az apró Marskorong olvadó északi pólussapkáját…
 • A Jupiter kusza felhősávjait, a Szaturnusz felénk billenő gyűrűjét…
 • Az Uránusz tengerzöld, és a Neptunusz égszínkék korongját
 • Sziporkázó színes kettőscsillagokat…
 • A bársonyfekete égen ékszerdobozként tündöklő nyílt csillaghalmazokat…
 • Világító csillagközi gázködök kusza fodrait, és a beléjük harapó sötét porködök sziluettjeit…
 • Kozmikus füstkarikaként holt csillagok körül táguló planetáris ködöket…
 • Távoli csillagvárosokat, spirálgalaxisokat…
 • Hajnalban a Merkúr dagadó sarlóját a Fiastyúk és a holdsarló mellett
 • És nem utolsó sorban – alaposan megismerkedünk az éjszakai égbolt csillagképeivel, és csillaglegendáival!
 • Mikroszkópos meteoritvizsgálatot tartunk!
 • Tanulmányi kirándulás során megnézzük a Balatonfűzfői Csillagvizsgálót, és a Balaton kék vizének hűsítő rejtelmeit.

Hogy néz ki egy nap a csillagásztáborban?

Keveset alszunk, sokat csillagászunk! Legalább éjfél után egy-két óráig, sőt, egyes napokon a hajnali holdsarlót, Fiastyúkot és a Merkúrt is megvárjuk.

A csillagásztávcsöveket mi biztosítjuk, két-három résztvevőre jut majd egy jól felszerelt csillagászati távcső.

A távcsöveket kis csoportokban, csoportvezető segítségével fogjuk kezelni, a tábor végére önállóan is be tudod majd állítani vele az égitesteket.

A távcső mellett lerajzoljuk a látottakat, hogy a megfigyelés minden praktikáját kitanuljuk (nyugi, semmi rajztehetség nem kell!). Lehetőség lesz webkamerás bolygófotók és asztrofotók készítésére is!

Reggel jó sokáig alszunk, sőt ebéd után is vár egy kis csendespihenő.

Nappal izgalmas előadások során megismerjük a látott égitestek szerkezetét, megfigyelésük módszereit. Az éjszakai rajzokat közösen kidolgozzuk, megmutatjuk, hogyan lesz az éjszakai skiccből látványos csillagászati rajz!

Nappal is fogunk távcsövezni! Különleges napszűrőkkel és naptávcsövekkel megnézzük a Nap korongján látszó napfoltokat, napfáklyákat, a napfelszín szemcsézettségét, és a napkitöréseket. Távcsöveinkkel megkeressük a Vénusz korongját is a nappali égen.

Tanulmányi kirándulást teszünk Balatonfűzfői Csillagvizsgálóba, majd kipihenjük fáradalmainkat a Balaton lágy vizében.

A tábor végén vetélkedő is lesz, szakmai kérdésekkel és kreatív feladatokkal… Utolsó este pedig űrdiszkó!

Köztünk a helyed, ha:

 • Érdekel a csillagászat, de még teljesen kezdő vagy. Az előadásokat úgy állítjuk össze, hogy minden háttérismeret nélkül megérthetők legyenek, a csillagászati képleteket és számításokat nem erőltetjük
 • Már sokat olvastál a csillagászatról, de még sosem néztél távcsőbe
 • Van távcsöved és túl vagy az első megfigyeléseken
 • Gyakorlott amatőrcsillagász vagy, de szeretnél fejlődni, nagy távcsövekkel fényszennyezésmentes ég alól észlelni. Add meg kedvenc észlelési területed, és vesd bele magad!

A tábort nem neked találták ki, ha:

 • Este tízkor ágyba szeretnél menni. A csillagok éjszaka látszanak, és egy megszállott csillagász csak a hajnali derengésben kezd el szedelőzködni. Jó, ha bírod az éjszakázást, és a fáradtságot!
 • A táborban főleg csillagászati megfigyeléseket fogsz végezni, komoly észlelő munkát. Ez nem a csillaglegendák eljátszásáról és star-wars filmek nézegetéséről szóló laza tábor.
 • A táborvezetők kitűnő csillagászok és tapasztalt mentorok, viszont nincs kapacitásuk “anyai” támogatásra. A táborban túl sok lelki ápolást nem tudunk nyújtani egyenként a gyerekeknek, mert a szoros szakmai program és a műszerpark precíz folyamatos kezelése ezt egyszerűen nem teszi lehetővé. Kérlek, akkor jelentkezz, ha már önálló vagy, és nem fogsz honvágytól gyötrődni a hét során!

A hangulat viszont garantáltan klassz lesz, már csak a pompás csoportjátékok miatt is : )

Mi mindent fogunk észlelni?

 • Csillagképismeret, Tejút-túra, szabadszemes mély-ég objektumok
 • Nap – napfoltok, granuláció, napfáklyák
 • Hidrogén alfa naptávcső: naplángok (protuberanciák), filamentek, H-alfa plázsok, szpikulák
 • CaK naptávcső, szupergranuláció, CaK plázsok, Ellerman bombák
 • Hold – feltöltött aljú kráterek, sugárkráterek, hegyek, redőgerincek… Mindezt csak hajnalban!
 • Bolygók – Napnyugta után a majdnem teli Vénusz felhőzetét, és az együttálláshoz készülődő Mars apró korongját, és zsugorodó Északi Pólussapkáját vizsgáljuk meg, egyik sem lesz könnyű kihívás! Éjfél után a Jupiter kusza felhőfodrait és holdjait vizsgálhatjuk, és a Szaturnusz felénk billenő csodálatos gyűrűjét. Ezután a Neptunusz és a Triton, majd hajnalban az Uránusz, végül a dagadó Merkúrsarló kerülhet majd távcsővégre a pirkadati madárdalban
 • Kisbolygók – A (2) Pallas, a második legnagyobb aszteroidaöv-beli kisbolygó (9,9m) a Halak csillagképben evez. A Sas szárnya alatt araszoló (6) Hebe 8,5 magnitúdós fényességével a legfényesebb kisbolygó lesz az égen, a sasszárny ugyanazon oldalán haladó Victoria (8,9m) pedig a második legfényesebb. Ínyencek a (89) Julia-t (10,2m) is felkereshetik a Jupiter mellett a Vízöntőben, és a (3) Juno is ránk vár (10,4m) a Kígyótartóban.
 • Üstökösök
 • Meteorok, tűzgömbök
 • Mélyég objektumok – nyílthalmazok, gömbhalmazok, emissziós ködök, sötét porködök, planetáris ködök, gömbhalmazok, galaxisok, kvazárok…
 • Kettőscsillagok – nyílt, standard és szoros kettősök a felbontás határán
 • Változócsillagok
 • spektroszkópia
 • webkamerás bolygó és holdfotózás

A tábor során minden területen készítünk megfigyeléseket, de lehetőséged lesz kedvenc témádban mélyebben elmerülni.

Milyen távcsöveket használhattok?

A táborban legalább 15 távcső kerülhet a kezed alá, a 30 cm-es tükörátmérőjű fényfödörtől kezdve a nagyrefraktoron át a 6 cm-es, kitűnő képalkotású kistávcsövekig és óriásbinokulárig. Optikai kiegészítők terén is dúskálhatunk, a diszperzió korrektortól kezdve a pompás Barlowkon, bolygós és mélyég-szűrőkészleteken át az okulárspektroszkópokig.

Mennyibe kerül a tábor?

A tábor díja MCSE tagok számára 52 000 Ft, nem tagoknak 65 000 Ft, mely tartalmazza a szállást, a napi háromszori étkezést, a távcsőbérlést és távcsőhasználatot, az észlelőlapokat, a kirándulást és a szakmai vezetést.

Az MCSE tagdíja 2021-re rendes tagoknak 9500 Ft, ifjúsági tagoknak 4750 Ft. Lehetőség van a tábor előtt belépni az Egyesületbe, és már a kedvezményes tábordíjjal venni részt a táborban. (Az MCSE-be itt lehet belépni: https://www.mcse.hu/belepes-a-magyar-csillagaszati-egyesuletbe/).

Az ár az oda- és hazautazás útiköltségét nem tartalmazza.

Már te is alig várod a kezdést? Így tudsz jelentkezni:

Küldd el emailben a kitöltött jelentkezési lapot az alábbi két email címre: adam.adrienn@csfk.org és mcse@mcse.hu! A jelentkezési lap Word formátumú, kérlek abban töltsd ki, és a word-öt csatolva küldd vissza. Az aláírás helyén nyugodtan gépeld be a neved. Kinyomtatni, beszkennelni, lefotózni nem szükséges!

Jelentkezési és befizetési határidő:

Jelentkezési és befizetési határidő: 2020. június 15.

A tábordíjat átutalással kérjük befizetni a Magyar Csillagászat Nonprofit Kft. számára (NEM AZ MCSE-nek!), az alábbi számlára. A befizetésről elektronikus számlát küldünk.

Magyar Csillagászat Nonprofit Kft.

11712004-22460921 OTP Bank

A megjegyzés rovatba tüntessék fel: Csillagásztábor, és a jelentkező neve.

A késedelmes jelentkezések, befizetések bizonytalanságát elkerülendő a 2020. június 15-ig be nem érkezett befizetések esetén a jelentkezést töröljük, és a helyet átengedjük a várólistás érdeklődőknek!

Korlátozott létszám!

Azért, hogy kis csoportokban tudjunk csillagászkodni, és mindenkire egyenként oda tudjunk figyelni, egyszóval, hogy a legtöbbet kaphasd a csillagokból, táborba 30 fő jelentkezőt tudunk fogadni, jelentkezési sorrendben. Jelentkezz minél hamarabb!

Jelentkezési lap és további tudnivalók (olvasd el, fontos információk vannak benne a részvételről és az utazásról):

Jelentkezési lap: Jelentkezési-lap-Nyári-Csillagásztábor-2021

Tudnivalók résztvevőknek: Tudnivalók résztvevőknek Nyári Csillagásztábor 2021

Felszerelés-lista: Felszereléslista Nyári Csillagásztábor 2021

Szülői nyilatkozat: Szülői-nyilatkozat Nyári Csillagásztábor 2021

Egészségügyi nyilatkozat: Egészségügyi nyilatkozat

Táborozási házirend: Táborozási Házirend Nyári Csillagásztábor 2021

Találkozzunk nyáron a csillagok elbűvölő világában! Viszlát Vértesbogláron a táborban!

Dr. Kiss Áron Keve

táborvezető

Ajánljuk...