Új szolgáltatások egyesületi tagoknak: Piszkéstető, Svábhegy, exkluzív online előadások

Folyamatosan törekedünk arra, hogy az MCSE tagjai minél több előnyét lássák az egyesületbe történő belépésnek. A több évtizede stabilan kiadott Meteor című havilapunk, az évente megjelenő Meteor csillagászati évkönyv, a rendezvényeinken és bemutatóinkon való kedvezményes részvétel, illetve az egyes csillagászati kereskedelmi-szolgáltató cégeknél érvényesíthető árengedmény mellé nagy örömmel jelentjük be a következő új lehetőségeket, melyekkel kizárólag  a tagdíjukat rendező MCSE-tagok élhetnek 2023-ban:

  1. Kiss László egyesületi elnök idén is folytatja a magyar kutatók legújabb csillagászati felfedezéseit bemutató online előadásait, a Magyar Titok című műsort a YouTube-on. A tervek szerint 16 részből álló sorozatot ebben az évben prémium tartalomként csak az MCSE tagjai számára tesszük elérhetővé. A 2023 márciusban induló sorozat új részeinek megjelenésekor emailben küldjük ki a kizárólag tagjaink számára készült videók linkjeit. A szolgáltatás eléréséhez kérjük érdeklődő tagjainktól, adják meg az új tartalmakról értesítő elektronikus körleveleket fogadó email-címüket az alábbi linken: https://media.mcse.hu/
  2. 2023. május 17-én, egy szép szerdai napon egy estére vendégül hívjuk az MCSE tagjait a Svábhegyi Csillagvizsgálóba (svabhegyicsillagvizsgalo.hu) a Normafán. Derült idő esetén távcsöves észlelés, meteoritminták mikroszkópos vizsgálatai, “szagoljuk meg a bolygókat” kémiai kísérletek és minden más, ami kicsit is kapcsolódik a csillagászathoz. Az esti programra a regisztrációs felületet várhatóan áprilisban fogjuk megnyitni.

    Piszkéstető madártávlatból. Előtérben az obszervatórium szállásadó épülete, mögötte a kupolák, a háttérben Galyatető és az adótorony, a kép jobb oldalán a háttérben pedig Kékestető csúcsa.

  3. 2023 június 23-án, egy pénteki estén (aznapi borultság esetén másnap, június 24-én, akkor már az égbolt állapotától függetlenül) megnyitja kapuit a CSFK Csillagászati Intézet Piszkéstetői Obszervatóriuma az előzetesen regisztrált MCSE-tagok számára. A program alatt a mátrai égbolt szépségeit hordozható távcsövekkel lehet majd megfigyelni, miközben rendkívül betekintést kaphatunk a legnagyobb magyar obszervatórium éjjeli műszakába. A látogatás során Sárneczky Krisztián, Kiss László és a Svábhegyi Csillagvizsgáló csapata fogadja a vendégeket. Az est közös napnyugta-észleléssel indul a piszkéstetői főépület előtti festői nyugati panoráma előnyeit kihasználva, utána, a szürkület alatt kupolalátogatásokra kerül sor, a besötétedést követően pedig a mátrai derült égre együtt csodálkozhatunk rá a Schmidt-távcső kupolája melletti placcon. Hasonlóan az előző speciális programhoz, ide is lesz előzetes regisztráció, aminek a felületét májusban tervezzük megnyitni.
  4. Az MCSE újonnan belépő örökös tagjait (25 évnyi rendes tagdíj egyszerre történő befizetése a feltétel) Kiss László elnök előre egyeztetett, de tetszőleges nappali vagy éjjeli időszakban kétórás személyes körbevezetéses exkluzív látogatáson fogadja a Svábhegyi Csillagvizsgálóban. A program részeként derült idő esetén nappal a Nap távcsöves észlelése, éjjel az éppen látszó égbolt megfigyelése lehetséges az obszervatórium 60 cm-es reflektorával és kiváló képalkotású 30 cm-es refraktorával, ami az ország legnagyobb lencsés távcsöve.

A fentieken túl egyre komfortosabb körülmények között várjuk tagjainkat a Csillagtanyán Lovasberényben, ahol tagjaink számára hétvégi programokat, közös esti észleléseket szervezünk és mindenkit igazi ötezer csillagos baráti légkörrel fogadunk. A Csillagtanya mindenkori eseményeit a www.mcse.hu eseménynaptárában lehet megtalálni, ahol egyébként örömmel jelentetjük meg helyi csoportjaink rendezvényeit is. Továbbra is várjuk tagjainkat és az érdeklődőket a Polaris Csillagvizsgáló esti bemutatóin, szakkörein és egyéb programjain.

A rendes tagdíj összege 2023-ra 12 000 Ft, míg az ifjúsági tagdíj továbbra is igen kedvezményes, a rendes tagdíj 50%-a, 6000 Ft. Ezt a kategóriát azok a fiatalok választhatják, akik 26. életévüket még nem töltötték be, és közoktatási vagy felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulnak. A tagdíjak befizetése lehetséges banki átutalással, bankkártyás online vásárlással (egbolt.mcse.hu), továbbá személyesen a Polaris Csillagvizsgáló esti ügyeletein (kedd, csütörtök) vagy az MCSE Csillagtanya észlelési akcióin (l. www.mcse.hu). 

Az MCSE bankszámlaszáma: 62900177-16700448

Az MCSE webshopja: egbolt.mcse.hu

Ajánljuk...