Marsrengések és az InSight

A NASA InSight Mars-szondája november 26-án érkezik meg a vörös bolygóhoz. A tervek szerint a NASA a landolást élőben közvetíti.

“Az InSight űrszonda hamarosan megérkezik a Marshoz. A leszállóegység két szeizmométert telepít majd a Marsra, amik „élő” adatokat küldenek vissza a Földre. Az 1960-as és 1970-es években végrehajtott Hold-missziók óta ez lesz az első lehetőség arra, hogy földön kívüli talajrengés adatokat tanulmányozhassunk.

Az élő közvetítés linkje (a leszállás közvetítése 20:00-21:30 között lesz):

 

Az InSight szeizmométerek adatai az interneten szabadon hozzáférhetők lesznek. A misszió várhatóan egy évig tart, mely során egy egybefüggő adatfolyamot kapnak, melyet elemezhetnek a tudósok – valamint a “Marsrengések” programba bekapcsolódó magánszemélyek és diákok is. A célközönség főként a 11-18 éves korosztály.

A British Geological Survey „MarsQuake” programjához kapcsolódó magyarországi „Marsrengések” programban egy rövid tananyag, továbbá órai feladatok és demonstrációk találhatók, melyek akár szakköri foglalkozásként, akár egyedileg is feldolgozhatók. A részletes ismertető megtalálható a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló honlapján (http://telapo.datatrans.hu/mars) továbbá egyéb háttéranyagok Kiszely Márta (MTA CSFK Geodéziai és Geofizikai Intézet) honlapján: http://suliszeizmo.hu/index.php/hu/marskutatas.

Büszkék lennénk, ha minél több magyar diák érne el sikereket a marskutatás terén. Kérem, hívjátok fel a diákok figyelmét, segítsétek és buzdítsátok őket a kutatásra.”

Hudoba György

 

Ajánljuk...