20 éves a Nemzetközi Űrállomás – ünnepeljünk észleléssel!

Két évtizede vissza-visszatérő vendég égboltunkon a méltóságteljesen átvonuló Nemzetközi Űrállomás, amelynek néhány percig tartó feltűnései sokak figyelmét magukra vonják. Az idők során egyre nagyobb és egyre fényes mesterséges égitest manapság kiváló távcsöves célpont is azok számára, akik kíváncsiak az űrkutatásra – és az Űrállomás távcsővel megörökíthető részleteire.

Húsz évvel ezelőtt 1998. november 20-án „született” a Nemzetközi Űrállomás, mindannyiunk ISS-e. Első egységét, a Zarja nevű orosz modult e napon indították Bajkonurból, majd december 4-én követte az amerikai Unity modul felbocsátása az Endeavour űrrepülőgépen – a két egységet december 7-én kapcsolták össze. Ezt követően további másfél éven át folytak a szerelési munkálatok, majd 2000 nyarán juttatták fel a lakómodulként szolgáló orosz Zvezda egységet, és ez év novemberétől folyamatosan van személyzet az Űrállomás fedélzetén. A fejlesztése, további építése folyamatosan zajlik a mai napig, s a tervek szerint kb. 2028-ig üzemelhet még. Az Űrállomást a NASA, a Roszkozmosz, a JAXA, az Európai Űrügynökség és a Kanadai Űrhivatal üzemelteti nemzetközi egyezmények keretein belül.

Fent: a legelső egység, a Zarja 1998 decemberében, előtérben a Unity modullal. Lent: az ISS napjainkban, a Szojuz MSZ-8 visszatérő űrhajósai által készített felvételen. Vajon merre van a Zarja? (forrás: NASA)

 

A napkorong előtt átsuhanó ISS és a vele összekapcsolódott Atlantis űrrepülőgép Kocsis Antal 2010. május 23-i, 80/1200-as refraktorral készült felvételén.

Az Űrállomás 20. születésnapját ünnepeljük együtt, a novemberi időszakban számos lehetőség adódik a megfigyelésére! A hónap első felében (november 15-ig) a hajnali égen láthatjuk az átvonulásait, majd november utolsó hetében (november 23-át követő napokon) már az esti égboltot szeli át, s lesz átvonulása a Hold előtt is, így igazán érdekes látni- és fotózni valóink lesznek! Az esti átvonulások során esetleg járdacsillagászati akcióval is lehet kedveskedni az érdeklődőknek, ehhez 27-én és 29-én kínálkozik kedvező, magas és hosszú útvonalú kora esti alkalom.

Igyekezzünk a lehetőségeket kihasználni, s emlékezzünk meg az évfordulóról egy-egy észlelési beszámolóval, illetve fotóval. Várjuk a felvételeket és a megfigyeléseket!

Ajánljuk...