A hónap észlelése: a Jupiter-Szaturnusz együttállás

Óriási volt az érdeklődés a 2020. december 21-i nagy bolygóegyüttállás, a Jupiter és a Szaturnusz közelsége. A kedvezőtlen időjárás miatt ebből semmit nem láthattunk, azonban amikor néhány nappal később, december 26-án végre kiderült, sokan eredtek az együttállás nyomába.

Benei Balázs Kaposvárról észlelte a két bolygót, és megpróbálta a lehető legjobban visszaadni a távcsöves látványt: 

A nagy együttállás apropóján megpróbálkoztam egy számomra eddig ismeretlen területtel, a digitális rajz elkészítésével. A végeredmény ráadásul öszvér technikával készült, ugyanis a két bolygó ábrázoláshoz nem tisztán digitális rajz készült, hanem 1-1 korábbi felvételemet használtam fel.

Karácsony másnapján a kiválóan tiszta légkört kihasználva a családi ebéd után tartottam egy rögtönzött bemutatót a rokonoknak a nagy együttállásról. Mivel lelkesek és érdeklődők voltak, nem akartam fotózással megszakítani a vizuális észlelést, ezért csak egy gyors primer fókuszos képet készítettem a jelenségről, majd folytatódott a közös észlelés.

A primer fókuszos képet méretarányként felhasználva kezdtem a \”rajzolást\”. A kiégett bolygók helyére 1-1 nyáron készült felvételt helyeztem, a Galilei-holdakat kézzel pöttyintettem a helyükre, a Titan viszont még nem látszott a világos égen. A háttérrel igyekeztem visszaadni azt a palaszürke színt, ami ezen a fókuszon volt érzékelhető az égi háttérből.

Nem tudom, milyen technikának lehet ezt nevezni a korábbi digitális felvételek felhasználása miatt (LM-rekonstrukció?), de a cél ez esetben a vizuális élmény lehető legpontosabb visszaadása volt.

További észlelések az együttállásról: https://eszlelesek.mcse.hu/browse.php?cat=E&ym=2020-12

Ajánljuk...