Porvihar a Mars északi pólusánál

A Mars szinte minden láthatóságában megfigyelhetőek porviharok. Megjelenésükre a bolygó Nap felé billenő félgömbjén lehet számítani, hiszen ekkor ott nyár van. A jelenlegi oppozíció idején a Mars aphéliumban tartózkodott, ilyenkor az északi félgömbön van nyár. A nagyobb naptávolság miatt kevésbé melegszik föl a felszíne, ilyenkor nem számíthatunk globális porviharok megjelenésére. Ezek leginkább a déli félgömbön bekövetkező nyár alkalmával szoktak megjelenni. A porviharok kialakulását elősegíti a Mars légkörének és felszínének nagy hőtehetetlensége, a légkör minden változásra élénken reagál. A légkörben jelen lévő aeroszol sugárzáselnyelő hatása segíti kialakulásukat. A megjelenő porviharok gyakran gerjesztenek továbbiakat is. Ezek akár heteken keresztül fennmaradhatnak, a globális viharok pedig a marsi év egyharmadában is tombolhatnak. A bolygó egész felszínét beborítva, lehetetlenné tesznek bármilyen érdemi távcsöves megfigyelést. A porviharok legvalószínűbben az oppozíció körüli néhány hétben jelennek meg. A globális viharok a légkörben akár 60 km-es magasságig is feljuthatnak. Mind a regionális, mind a globális viharok a légkör alsóbb régióit, több fokkal melegítik.

MISSING DST IMAGE!!!!
Pavel Presnyakov felvétele 35 cm-es Newton-reflektorral készült 2010. január 29-én.


Donald Parker felvétele 2010. február 3-án készült. Jól látszik, hogy vihar a pólussapka jelentős részét beborítja.


Az elsőként beérkezett hazai felvételt Kereszty Zsolt készítette a győrújbaráti Corona Borealis Obszervatóriumban, február 2-án, a Mars delelésének időszakában.  MEADE 406 mm ACF f/20, Scopium Webkamera, Exp idő: 20 msec, Képek száma: kb 1500 db, Feldolgozás: MAXIM DL Pro v 5.08, Registax v5

A jelenlegi láthatóságot sem ússzuk meg ezen érdekes jelenség nélkül. Pavel Presnyakov ukrajnai észlelő, január 29-én készült felvételén mutatkozott először. Jól látható az északi pólussapka és a Mare Acidalium határán. Azóta több külföldi megfigyelő örökítette meg sikeresen. Jó látható, amint  az idő múlásával egyre nagyobb területen oszlik el, Donald Parker február 3-án készült felvételén már a pólussapka felét beborítja. Hazai megfigyeléséről eddig nincsen tudomásunk, jó alkalom tehát arra, hogy derült idő esetén távcsövünket a földközelségén éppen túlesett Mars felé irányítsuk. Itt nagy szerepe lehet mind a vizuális, mind a digitális technikával észlelőknek. Ráadásul felismerése is könnyebb lehet az átlagosnál, mivel a pólussapka fehér színétől jól megkülönböztethető. Mivel az alsó légrétegeket jelentősen felmelegíti, így a pólussapka esetleges változásait érdemes lesz figyelemmel kísérni az elkövetkező időszakban.

Az észleléseket a bolygok@mcse.hu címre kérjük küldeni.

Ajánljuk...