Szimultán holdészlelés Neil Armstrong emlékére

“Neil szerető férj, apa, nagyapa, testvér és barát volt. (…) Ha
legközelebb odakint sétálsz egy felhőtlen éjszakán, és a Hold lemosolyog
rád, gondolj Neil Armstrongra, és kacsints vissza neki!” (Neil Armstrong családja)

Mi, amatőrcsillagászok azonban a kacsintáson kívül jóval többet is tehetünk: észleljük a Holdat, észleljük az Apollo-11 leszállóhelyét, azonosítjuk és megörökítjük a három híres krátert (Armstrong, Aldrin, Collins).

Október 3-án este közös holdészlelésre buzdítunk minden hazai amatőrcsillagászt. A fogyó fázisban lévő Hold deklinációja +18° lesz, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy égi kísérőnket igen magasan, a Kos és a Bika csillagképek határán találjuk majd. A holdfázis megfelelő lesz a Statio Tranquillitatis megkereséséhez is, habár a terminátor még igen messze fog járni az Apllo 11 leszállóhelyétől. A megvilágítási viszonyok tekintetében kissé kedvezőbb helyzetben lesz az Apollo 17 leszállóhelye, így egy éjszaka alatt leészlelhetjük az első és az utolsó emberes holdexpedíció leszálló helyét. Ezen az estén kiemelt célpontunk lesz még a Mare Tranquillitatis keleti felén fekvő kicsiny Cauchy-kráter és környéke is. A Rupes Cauchy, a Rima Cauchy, valamint a τ és ω – dómok nagyon érdekes és látványos alakzatok, melyekről igen kevés hazai észlelés készült. Természetesen más alakzatokat is észlelhetünk, de az előbb említettek lennének a legfontosabb célpontok. Mindenkinek derült eget kívánunk.

Az észleléseket, beszámolókat a hold@mcse.hu címen várjuk!

A Meteor 2012. októberi száma bő terjedelemben foglalkozik majd az Apollo-programmal és az Apollo-11 leszállóhelyének környezetével.

20121001-armstrong-statio-tranquillitatis
Az Apollo 11 leszállóhelye (Statio Tranquillitatis)

20121001-armstrong-as-17
Az Apollo 17 leszállóhelye kissé nehezebben azonosítható, mint az Apollo-11-é, de a holdfázis kedvezőbb lesz ehhez, mint az előző célponthoz.

 

Ajánljuk...