Meteorral a világ körül IV.

Sorozatunkban kizárólag külföldön készült csillagászati vonatkozású képeket közlünk. A felvételeket az MCSE központi e-mail címére kérjük küldeni.

 “A nyár folyamán Svájcban jártam, és sikerült eljutnom a Jungfrau Joch csúcsnál lévő Sphinx csillagászati és meteorológiai obszervatóriumhoz, mely 3571m magasban található a svájci Alpok szívében.” Andrási István

 


Hegedüs Tibor egy kínai csillagászkollégával a Yunnan Obszervatórium 2,4 m-es automata távcsövénél. Kína csillagászatáról a Meteor 2008/7-8. számában közöltünk részletes cikket.


A HungaroMars 2008 expedíció résztvevői az Utah államban (USA) található Mars Desert Research Station előtt: Tepliczky István, Boros-Oláh Mónika, Kereszturi Ákos, Hirsch Tamás, Muhi András és Hargitai Henrik. Az expedícióról a Meteor 2008/7-8. számában jelent meg részletes beszámoló.


Molnár Péter a milánói Brera Obszervatóriumban, az Amici-féle, 1811-ben készült, 3600 mm fókuszú reflektor tubusával


Három csillagász három kontinensről a Siding Spring-i Obszervatórium legújabb távcsöve, a Skymapper előtt, háttérben pedig a 3,9 m-es Angol-Ausztrál Teleszkóp (Szabó M. Gyula, Kiss L. László és Balog Zoltán)


Veréb Dániel Polaris-szakkörös a párizsi obszervatórium előtt

MISSING DST IMAGE!!!!
Hegyesi Béla a rimaszombati csillagvizsgálónál


Günter Lutz és Riss József a Baden Würtingeni Wendlinge am Necarban, a XV. -i napóra alatt, a szakácsok házánál


“2007 októberében ismét volt szerencsém a Szaharában kutatni és olvasni elvittem magammal a Meteor 2007/10. számát. A mellékelt kép az Egyiptom, Líbia és Szudán határának találkozási pontjában fekvő Uveinat-hegység déli, szudáni oldalán készült. Azt hiszem, a világ ilyen elhagyatott és ritkán látogatott helyére még nem jutott el MCSE kiadvány…” Merkl Gábor


Perkó Zsolt Padovában, a Galilei utcában


Polgár Csilla Malagában, egy napóra előtt

 


Hegyesi Béla a párizsi Pantheon Foucault-ingájánál

MISSING DST IMAGE!!!!
Bíró Imre Barna Marosvásárhelyen

 
Székács Vera a haarlemi Farns Hals Múzeum kertjében, egy szép napóra társaságában (Hollandia)

 


Meteorral a meteoritnál: Boros-Oláh Mónika a koppenhágai Geológiai Múzeum előtt kiállított hatalmas, Akpalilik nevű vas-nikkel meteoritnál. A meteoritot Grönlandon, Thule közelében találták.

 


Nagyidai Ilona a Jodrell Bank-i rádióteleszkópnál


Székács Vera a szentantali Koháry-kastély napórája alatt


Nagyidai Csaba a Jodrell Bank-i rádióteleszkópot “tartja”

 


Bereczki Gyula lányával az arizonai meteoritkráternél


Spányi Péter Párizsban, Le Verrier sírjánál

 

Ajánljuk...