A Hold elfedi a Marsot!

A Hold elfedi a Marsot!

Mikor:
2022. december 8, csütörtök @ 05:00 – 07:00
2022-12-08T05:00:00+01:00
2022-12-08T07:00:00+01:00
Hol:
Hármashatár-hegy csúcsa
Budapest
Hármashatár-hegy

December 8-án hajnalban a telehold elfedi a Marsot. A jelenség a hajnali nyugati égen látható, alacsonyan, ezért is célszerű ezen a hajnalon felkerekedni, és a Hármashatár-hegyről figyelni a jelenséget. A Mars 6:07-kor lép be a Hold mögé és 7:00-kor bukkan ki mögüle (ekkor már nagyon alacsonyan lesz a két égitest).

A közös távcsövezést 5:00-kor kezdjük, hogy megismerkedjünk a téli és a tavaszi ég érdekességeivel. Igen, tavaszi, hiszen azok a csillagképek, amelyek ezen a decemberi hajnalon a keleti égen láthatóak, tavasszal kora este figyelhetők meg. A hosszú téli éjszaka utolsó órájában figyeljük, miként jut egyre közelebb a Hold pereme a Marshoz. Vajon meddig tudjuk szabad szemmel megkülönböztetni a vörös bolygót a ragyogó teleholdtól?

A bemutató ingyenes, a regisztráció azért szükséges, hogy e-mailben tájékoztathassuk az érdeklődőket, ha az időjárás kedvezőtlenül alakul. Regisztráció itt: https://regisztracio.mcse.hu/register.php?m=r&pid=378&max=50

És ez csak a nyitány a Mars-nap eseményeihez! December 8-án este a Polaris Csillagvizsgálóban komoly teljesítményű távcsövekkel figyeljük meg a szembenállásba kerülő vörös bolygót. Ha netán rossz lesz az idő, ne búsuljunk, a következő hetekben is kitűnő lesz a Mars látványa, ráadásul estéről estére egyre korábban kel, egyre magasabban figyelhetjük meg, ami fontos szempont a bolygók – és minden más égi célpont – megfigyelésénél.

Észlelők egy téli hajnalon, a Hármashatár-hegyen. Innen nézzük közösen a december 8-i Mars-fedést. Télen gyakori a köd, idefenn, 497 méteren több esélyünk van a jelenség megfigyelésére.

Mit láthatunk? Olvassuk el Szabó Sándor sorait a Csillagászati évkönyv 2022. évi kötetéből!

Különleges élményben lehet részünk ezen a hajnalon: már világosodó égen a Hold elfedi az oppozícióban lévő Marsot. Szerencsére az időpont kedvező a megfigyelésre, hiszen nem a hosszú téli éjszaka közepén történik, amikor a fénylő Hold miatt mást az égen elég nehéz megfigyelni (és nehéz fennmaradni). A pirkadati időpont decemberben már a reggel kezdetét jelenti.
A belépés idején a Nap mindössze 10–12°-kal lesz a horizont alatt, azaz erős szürkületben kell a nyugati horizonton a Hold és a Mars párosát figyelnünk. A telihold mellett szabad szemmel is könnyen látszani fog bolygószomszédunk. A belépés idején az égi páros még 11–14°-kal lesz a horizont felett (a nyugati országrészben magasabban), ezért jó horizontú észlelőhelyet v­álasszunk, hiszen ennél már csak lejjebb fognak ereszkedni a kilépés idejére. Az eltűnés azimutja 292–295°, azaz nyugat-északnyugat felé legyen jó kilátásunk.
Az esemény különlegessége, hogy a Mars éppen ezen a napon lesz oppozícióban (azaz a Nappal szemben), de földközelségét már egy héttel korábban elérte (december 1-jén), azaz már távolodik tőlünk. Mérete 17”, elég nagy ahhoz, hogy nyugodt légkör esetén részleteket figyeljünk meg rajta (a bolygó felszíni részleteinek megfigyelésére azonban alkalmasabb a delelése körül időszak).
Az idei szembenálláskor a bolygó a Taurus csillagképben tartózkodik, deleléskor majdnem 70° magasan van! A fedés idején viszont alacsonyan, erősen hullámzó légkör mellett láthatjuk a táncoló bolygókorongot (ezt a téli fűtés tovább ronthatja). A bolygókorongot „telibe találja” a telihold, azaz a holdi egyenlítő mentén várhatjuk a belépést. A telihold miatt a Hold peremén nem várhatunk árnyékos részt.

A fedés tartama 31 másodperc, azaz a két korong érintésétől a Mars teljes eltűnéséig fél perc telik el. Aki súroló fedést szeretne megfigyelni, azaz ahonnan a holdi pólus mellett csak részben tűnik el a bolygó, annak Marokkóig kell utaznia. Esetleg az USA keleti államaiba, hiszen ez egy transzatlanti bolygófedés, a kora esti órákban az amerikai közép-nyugatról, a pacifikus térségből és az északkeleti államokból látszik a fedés (valamint Kanada teljes területéről). A kilépésre nálunk alig egy órát kell várni. Miközben már az összes csillag eltűnt az égről, a holdi egyenlítő túloldalán, a Mare Fecunditatis északi részén, a Spumans-kráterrel egy vonalban lesz a kibukkanás. A belépéshez hasonlóan itt is a fényes peremen fog feltűnni a bolygó. A Hold magassága már csak 3–6°, a Nap 3–5°-kal jár a horizont alatt, tehát már igen világos lesz az égi háttér.

A jelenség megfigyelése mind vizuálisan, mind fotografikusan igen érdekes feladat. A csütörtök hajnali időpont nem túl kedvező bemutatók tartására, azonban bizonyára számíthatunk érdeklődőkre szép számmal, hiszen a Mars igen jó „húzónév”, a Hold és a vörös bolygó párosa pedig valóban érdekes látvány szabad szemmel is.

Ajánljuk...