A Küklopszoktól az Argoszig, avagy égre néző szemek az Atacama-sivatagban

A Küklopszoktól az Argoszig, avagy égre néző szemek az Atacama-sivatagban

Mikor:
2023. május 11, csütörtök @ 18:00 – 19:30
2023-05-11T18:00:00+02:00
2023-05-11T19:30:00+02:00
Hol:
DEMKI Újkerti Közösségi Ház
Debrecen
Jerikó u. 17.
  1. május 11-én, csütörtökön 18 órától„A Küklopszoktól az Argoszig, avagy égre néző szemek az Atacama sivatagban” címmel Rózsa Ferenc tart vetítéssel színesített előadást a Magnitúdó Csillagászati Egyesület szervezésében, a DEMKI Újkerti Közösségi Házban (Debrecen, Jerikó u. 17.). A programon való részvétel ingyenes.

– Rózsa Ferencet 1979-ben csábította el az amatőrcsillagászat művelése, a Kiszel Vilmos fémjelezte Göncöl szakkörben. Itt hatott rá leginkább a világ tudományos szemléletének vágya. Feri – vagy ahogy sokan ismerik a nevéből adódóan “Rózsika” – 1990-től lett tagja a Magyar Csillagászati Egyesületnek. Feri gyermekkora óta imádja a csillagászati távcsöveket, innen ered, hogy ma is lelkesen épít távcsöveket, vagy éppenséggel javítja azokat. Hozzávetőlegesen 12 éve tagja a magyar HAT-projektnek (Magyar Automatikus Távcsőhálózat), melynek keretében exobolygók után kutatnak. Pályafutását vizuális észlelésekkel kezdte, majd beleszeretett az asztrofotózásba is, de mára kedvenc területe lett a csillagászati ismeretterjesztés is, valamint a professzionális csillagászat exobolygó ága…

Hadd ajánljak Rózsa Ferencről egy olvasnivalót is melyből láthatjuk, hogy profi amatőrcsillagász érkezik majd hozzánk ezen az estén, Debrecenbe. Így az előadása jóvoltából minden érdeklődő járhat majd Chilében – legalábbis gondolatban.

(Összefoglalta: Szoboszlai Endre csillagász-ismeretterjesztő, újságíró, a debreceni Magnitúdó Csillagászati Egyesület sajtófelelőse – http://macsed.csillagpark.hu .)

Ajánljuk...