Csillagászat Napja a Trafó Galériában

Mikor:
2019. május 11, szombat @ 16:00 – 19:00
2019-05-11T16:00:00+02:00
2019-05-11T19:00:00+02:00
Hol:
Budapest
1094 Budapest
Liliom utca 41.
Költség:
Ingyenes
Kontakt személy:
Szalai Borbála
Csillagászat Napja a Trafó Galériában @ Budapest

Cséfalvay András kiállítása a budapesti Trafó Galériában.

A kiállításról:
https://trafo.hu/trafo_galeria/andras_csefalvay

2019. május 9-én 17 órától lesz egy tárlatvezetés is a kiállításon, amit a művész tart majd, illetve az után lesz egy előadást is ‘A felvilágosodás árnyai’ címmel.

Ezek a programok amúgy, csakúgy mint a kiállításunk is ingyenesen látogathatóak.

Cséfalvay András (1986) ‘Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad’ című kiállításása viseóművekből áll, a kiállítás két központi műve is csillagászati témájú. At egyik mű a Plútó bolygók közül való „kizárását” övező tudományos – olykor azonban meglepő személyes indulatokkal is kiegészülő – vitáján alapuló videó-installáció. A Plútó-ügy című műben megjelenő különböző állás-pontokat elismert tudósok, filozófusok, egy távoli bolygóról érkező nagykövet és a művész a Nemzetközi Csillagászati Uniónak írt levele mu­tatja be. Az alapvető klasszifikációs kérdéseken túlmutatva, a videó a tudományos igazság – legalábbis egy adott autoritás által kimondott tudo­mányos igazság – helyett azt javasolja, hogy a Plútó státuszát szituacionálisnak ismerjük el, tehát annak megfelelő meghatározást használjunk, hogy a kontextustól függően, egy adott helyzet­ben mi bizonyul a leghasznosabbnak.

A másik mű az Istenek csúcsa című videó-installáció, melynek kiindulópontját egy a tudományos és a spirituális világszemlélet ütközésén alapuló jogi vita adja. A hawaii Mauna Kea vulkán csúcsán Keck-távcsövek segítségével az égbolt különösen jól megfigyelhető, a csillagászok vélekedése szerint a szinte elhanyagolható fényszennyezés és az ideális légköri viszonyok miatt kevés alkalmasabb helyszín van ennél a világűr kémlelésére. Ez a hegycsúcs ugyanakkor az ősi hawaii hagyomány szerint az istenek lakóhelye. A mű kiindulópontja a 2009 óta tervezett TMT (Thirty Meter Telescope), vagyis harminc méter átmérőjű teleszkóp építését övező vita. A csillagászati szervezetek és az őslakosok közössége közötti – bíróság előtt zajló – vitában a spirituális és a tudományos szempontok, a múltbeli mítoszok továbbörökítésének szükségessé­gében és a technikai fejlődésben való hit, az uni­verzum „valós” és „szimbolikus” csodái feszülnek egymásnak. A tudósok érvelésükben a tudományos felismeréseket és az éjszakai égbolt szemlélését épp annyira spirituálisnak, mint amennyire racionálisnak állítják be, és habár ez csupán valami­féle retorikai fordulat, mellyel igyekeznek túljárni az őslakosok eszén, végül mégsem egyértelmű, hogy ez melyik félnek sikerül inkább.

Ajánljuk...