Decemberi észlelőhétvége – a Geminidák nyomában

Decemberi észlelőhétvége – a Geminidák nyomában

Mikor:
2023. december 15, péntek @ 14:00 – 2023. december 17, vasárnap @ 12:00
2023-12-15T14:00:00+01:00
2023-12-17T12:00:00+01:00
Hol:
MCSE Csillagtanya
Lovasberény
János-hegyi út
Költség:
4000/nap

A Geminidák az év legszaporább meteorraja, sajnos nem erre a hétvégére esik a maximum, mi csak a leszálló ágat láthatjuk, amely ráadásul igen meredek ezért tényleg csak néhány rajtagra számíthatunk. Két hosszú éjszaka vár azonban ránk, rengeteg látnivalóval. Meglepő, de kora este még magasan járnak a nyári csillagképek, hajnalban pedig már belekóstolunk a tavaszi égbe. Közte pedig ott az egész csodálatos téli égbolt, seregnyi látnivalóval, még felsorolni is sok. Kiváncsi vagy az Orion-köd színeire? Messier 1-es számú objektumára? Hubble változó ködére? Az M79-re vagy a Sculptor-galaxisra? Vajon Te is meg tudod látni szabad szemmel az Uránuszt és a Vestát? Ha nem megy, segítünk! Jó észlelést! 

Észlelés az MCSE távcsöveivel és saját műszerekkel (áramot biztosítunk). Napközben Nap-észlelés, ismerkedés Lovasberény és a környék nevezetességeivel (fakultatív), konzultáció távcsövekről, észlelésekről.  Állíts össze “kívánságlistát”! Mit szeretnél látni, észlelni?) Saját távcsövek felállíthatók az észlelőplaccokon is, két fix műszeroszlop is rendelkezésre áll. 

Szállás korlátozott számban áll rendelkezésre 4000 Ft/fő/éjszaka térítés ellenében. A befolyó összeget teljes egészében a Csillagtanya fenntartására fordítjuk. A részvétel a Csillagtanyán rendszeresen önkéntesen dolgozók számára díjtalan. Étkezés: önellátó jelleggel. Melegítési lehetőség van (mikró, villanyrezsó), az ételek a hűtőgépben vagy a pincében tárolhatók. Pizzarendelés (kiszállítással) a Berény Bisztrótól.

Észlelésre nem kedvező idő esetén: kirándulás a környékbeli nevezetességek megtekintésére (Velencei-tó, Velencei-hegység, Székesfehérvár, gánti Mars-mező) böngészés a Csillagtanya több száz kötetes könyvtárában, a jövő tervezgetése… Vállalkozó kedvűek részt vehetnek a tanya csinosításában. 

Az MCSE Csillagtanya Buda­pestről és Dunaújvárosból 60–60 perc, Székesfehérvárról 20 perc alatt elérhető autóval. Tejutas égbolt, szinte zavartalan körkilátás! Jelentkezés  Mizser Attila főtitkárnál, az mcse@mcse.hu címen. 

További szálláslehetőség a közvetlen szomszédságunkban levő Dióligetben, dioliget.hu vagy a Kis Levendulásban. További szálláslehetőség (5 km-re): Rovákja Vendégház (Pátka): https://szallas.hu/rovakja-vendeghaz-patka

Ha lovagolni szeretnél, szomszédunkban, a Kék Holló tanyán erre is van lehetőség.

Tekintve, hogy korán sötétedik, érdemes akár néhány órára is ellátogatni hozzánk – ha nem tudod a teljes hétvégét a Csillagtanyán tölteni.

Jelentkezési határidő: december 10.

 

 

 

 

 

Nálunk is beszerezhető az Amatőrcsillagászok kézikönyve (új kiadás), és rendezhető az MCSE-tagdíj is 2024-re.

Ajánljuk...