Magyarok az Androméda-ködben

Magyarok az Androméda-ködben

Magyarok az Androméda-ködben. Sárneczky Krisztián előadása a Polarisban november 9-én 19 órakor.

Százegy évvel ezelőtt, a spirálködök távolságáról folytatott Shapley–Curtis-vitában fontos érv volt Curtis számára, hogy az Andromeda-ködben több nóvát fedeznek fel, mint amennyit a saját galaxisunkban látunk, így az csakis egy önálló csillagváros lehet. Október 23-án mi is hozzájárultunk egy felfedezéssel a 2,5 millió fényévre található galaxis nóva-gyűjteményéhez.

A témával kapcsolatos hazai kutatásokról beszél Sárneczky Krisztián.

További információk hírportálunkon: https://www.csillagaszat.hu/hirek/az-elso-magyar-felfedezesu-nova-az-andromeda-kodben/

Az Óbudai Csillagok 2021 sorozatban régmúlt korok és napjaink új csillagászati eredményeiről hallhatunk előadásokat hazánk legjobb ismeretterjesztőitől, amatőr és hivatásos csillagászaitól. Derült idő esetén az előadásokat távcsöves bemutató követi. Az előadások utólag megtekinthetők Youtube-csatornánkon. Az előadások az MCSE tagjai számára ingyenesek, akárcsak azoknak, akik az előadás után a helyszínen lépnek be az egyesületbe. Tagok számára a Polaris látogatása ingyenes, emellett számos egyéb kedvezményt, illetménykiadványt is kapnak. Nem tagok esetén a belépő felnőttek részére 1900 Ft, diákok és nyugdíjasok részére 1000 Ft előadásonként.

Az előadások védettségi igazolvánnyal látogathatók.

Created with GIMP

Ajánljuk...