Perseida-est a Polarisban

Perseida-est a Polarisban

Mikor:
2022. augusztus 12, péntek @ 21:00 – 23:45
2022-08-12T21:00:00+02:00
2022-08-12T23:45:00+02:00
Hol:
Óbudai Polaris Csillagvizsgáló
1037 Budapest
Laborc u. 2/c.
Költség:
2000/1000 Ft

Ha augusztus, akkor Perseidák! A nevezetes meteorraj idei maximuma idején telehold lesz, ami csak a fényesebb rajtagok megfigyelését engedi, azonban ez a fővárosból nem olyan nagy probléma, hiszen nálunk amúgy is fényszennyezett az égbolt. Egy-egy fényes Perseida megpillantása mindenképp emlékezetes dolog!

Az est programja:

21:00 Mit kell tudni a Perseidákról? (Kereszturi Ákos előadása a teraszon)

Előadónk ismerteti a rajjal kapcsolatos tudnivalókat, miért fontos ez a meteorraj, és általában miről árulkodnak a meteorrajok. Ismerteti az este folyanám látható egyéb égi látványosságokat is, beleértve a főbb csillagokat, csillagképeket, a Hold és a bolygók láthatóságát.

21:45-től távcsövezés, leheveredés, meteor-figyelés a teraszon

A meteorok megfigyelése

A meteorok megfigyeléséhez nincs szükség semmilyen távcsőre. Helyezkedjünk el az égbolt alatt egy nyugágyba leülve vagy egyszerűen csak lefekve a fűbe úgy, hogy minél többet lássunk az égboltól. Ahhoz, hogy egy-egy meteort elcsípjünk, akár hosszabb ideig is kell figyelni az eget, megeshet, hogy 5-10-30 percig sem jön meteor. Azt, hogy ki mikor lát meteort, előre jelezni lehetetlen. A profi meteorészlelők órákon, éjszakákon át figyelik az égboltot, lehetőleg csoportosan, hogy minél több meteort pillantsanak meg, megfigyeléseikből aztán feldolgozások készülnek, amelyek megmutatják, miként viselkedett egy meteorraj egy-egy jelentkezése során, és ezek a jelentkezések miként alakultak, évtizedek, évszázadok során.

Mi most ezekbe a megfigyelésekbe pillanthatunk be. Akinek kedve van, hozhat poifoamot, hálózsákot, heveredjen le a teraszunkra, vizsgáljuk együtt a Perseidákat. Aki pedig lát egy-egy meteort, kívánjon nagyobb támogatást a csillagászatnak! (Adománygyűjtő persely a recepción)

Távcsöves látnivalók

Aki további látnivalókra is kíváncsi, járja végig a teraszon elhelyezett távcsöveket, vagy kukkantson be a kupolába (vigyázat, sorbanállás várható). A távcsövek mellett önkéntes munkatársaink válaszolnak a felmerülő kérdésekre, és ők állítják be az égitesteket is. A nyári ég nevezetes kettőscsillagai, fényesebb halmazai mellett a Hold távcsöves látványa is érdekes, az est két leglátványosabb célpontja azonban kétségkívül a Szaturnusz és a Jupiter lesz.

A Perseida-est regisztrációköteles rendezvényünk. Részvételi díj felnőtteknek 2000 Ft, diákoknak és nyudíjasoknak 1000 Ft. Regisztráció: https://regisztracio.mcse.hu/

 

Ajánljuk...