2011 első teljes holdfogyatkozása

 

Sziasztok !

 

Csodálatos Holdfogyatkozásnak voltam tanúja tegnap éjszaka.

Munkahelyi kötelezettségeim miatt nem tudtam kimenni a pusztába (mondjuk az általam kedvelt Csonkatoronyhoz), hogy onnan figyeljem meg a jelenséget, ezért a munkahelyem irodaházának 5. emeleti ablakából néztem és fotóztam.

Az egyik legsötétebb Holdfogyatkozást láttam tegnap, talán csak az 1992-es december 9-i Holdfogyi volt ehhez hasonló. igaz akkor felhők zavarták a megfigyelést emlékeim szerint, de azt is városból néztem. A totalitás alatt szabad szemmel szinte alig láthatóra halványodott a Hold, a fényképezőgép keresőjében nem is láttam, csak az elkészült felvételek előnézeti képei mutatták meg hogy még mindig 'képben' vagyok.

A szerencsés tájolású ablaknak köszönhetően (no meg az 5. emeletnek), hogy már nem sokkal Holdkelte után, 18:36 UT-kor sikerült megfigyelni 7×50 Binoklival a már jócskán fogyatkozásban levő Holdat: a bal alsó harmada\fele már teljesen hiányzott, szinte szellemszerű volt a megjelenése. Amint egyre fentebb emelkedett, annál jobban lehetett részleteket megfigyelni rajta, majd az árnyékban levő részek és színek is feltünedeztek.

Időközben az égbolt is sötétedett, egyre jobb kontrasztott adva a fogyatkozó Holdnak. Nem sokkal a polgári szürkület beállta után kezdődött a totalitás, amely felfedte, milyen sötét is a Földárnyék a Holdon. A totalitás közepén én Danjon 1-est adtam a Holdnak, a város fényeinek köszönhetően láttam csak alig a Holdat a totalitás alatt, vidéki égen még azért látható maradt volna a Hold.

A teljes fogyatkozás közepe fele igen jól látható volt, ahogy a Földárnyék sötétűl: a Hold északi peremén egy kis ívben fényesebb volt az ármyék, de onnantól a Hold középpontja

fele drasztikusan sötétedett az árnyék, a Hold déli, délnyugati pereme szinte láthatattlanná vált szabad szemmel. A fogyatkozás közepe után viszont számomra feltűnő volt, hogy elöszőr alig vettem észre, hogy közeleg a teljes fogyatkozás vége, többször is rápillantottam az órára és szinte már türelmetlennül vártam, mikor lesz már vége. Szokatlanul lassan következett be a teljes fogyatkozás vége, a végén szinte drámaian felgyrosulva tűnt fel a Hold keleti oldalán a Földárnyéák széle. A kilépés az árnyékból már egyenletesen zajlott le, a fényességnövekedés hatalmas volt, percenként kellet az expozícíós időt 2-3 EV értékkel változtatni, hogy lépést tartsak a fényesdő Holddal.

A teljes fogyatkozás vége már szinte átmenet nélkül zajlott, gyorsan búcsút mondott a Holdnak a Földányék, legközelebb fél év múlva, decembreben fog újra visszatérni a Hold kies felszínére.

A fényképezés egy 80/600-as SkyWatcher ED apo-val történt primer főkuszban Canon EOS 300D-vel, iso 400-ra, a távcsövet egy GOTO-s EQ6 állványra raktam fel, egy 7×50-es és egy 15×70-es Binoklik voltak még a segítőtársaim a megfigyelésben.

 

               Üdv,

                                    Szöllősi Attila

Ajánljuk...