Beszámolók az Mc Naught üstökös megfigyeléséről

 Sziasztok !
Ma este sikeresen megfigyeltük a McNaught üstököst Kecskemétről. Napnyugtakor szokásos Tesco pusztai megfigyelőhelyemen voltam, kezemben a 7×50-es Binokli, fotóállványon pegig egy 15×70-es Binokli várta az üstököst. A Vénuszt a Napnyugta pillanatában már megtaláltam, így jó kiindulópont volt a kereséshez. Néhány percenként végigsöpörtem az égi hátteret a 7×50-es Binoklival, remélve, előbukkan az üstökös. A fáradozásomat siker koronázta, 15:34 UT-kor (a helyi napnyugta 15:08 UT-kor volt) a 7×50-es Binokliban felbukkant az objektum, ami határozottan üstökös volt, rövid, görbült csóvával, 14 fokos elongácíónál! Rögtön beállítottam a 15×70-es B-be a tökit, majd telefonáltam Szarka Leventének, aki gyorsan autóba is vágta magát és kijött hozzám. Morvai Józsinak is megosztottam a tökös megtalálásának örömhírét, ős is nekifogott a megkeresésének. Nem sokkal később Levente is kiérkezett és izgatottam meséltem neki, hogy szabad szemmel is sikerült meglátnom a McNaught üstököst. Rögtön megnézte ő is a Binoklikban, majd sikeresen meglátta ő is az üstököst. Az McNaught üstökös fényességét nehéz volt megbecsülni, nem volt a közelében és azonos horizont feletti magasságban megfelelő összehasonlító. Szerintem 0 magni körül lehetett fényessége, meglepően jól látszott az alacsony horizont feletti magassága ellenére még szabad szemmel is, legalább fél fokos, görbült csóvája volt, amely már az első megpillantásakor is határozottam látszott a 7×50 B-ben. Egy kis miniatűr Hale-Bopp üstökös volt. Nemsokára örvendezve Morvai Józsi is bejelentkezett, hogy ő is megtalálta 7×50-es binoklijában az C/2006 P1-et. Követtük végig az üstököst ahogy közeledett a horizonthoz, még 2.5 fokos magasság mellett is látszott szabad szemmel, majd 16:07 UT-kor láttuk utoljára a horizont közeli fák ágai között , ekkor nem volt magasabban mint 1,5 fok a horizont felett. A megfigyelés vége felé egy kicsit nagyobbnak tűnt a csóva hossza, de még így is bőben 1 fok alatt lehetett.


AmCsillÜdv,
Szöllősi Attila, MCSE Kiskun Csoport


 Üdv! 

Tegnap este végre sikerült megfigyelnem az üstököst. Rendkívül fényes volt, becsléseim szerint -1,5 mag. Sajnos viszont csak napnyugta után 30 perccel tudtam megfigyelni  de akkor is csak kb. 2 percig mert jött egy vastag felhő takaró de a hála égnek 5 perc múlva az üstökös újra kibukkant és még kb. 5 percig tudtam megfigyelni. Szabad szemmel 2-3 Hold átmérőnyi volt a csóvája és érzékelhetően görbült volt. A fotózással is megpróbálkoztam de nem lettek valami lenyűgözőek ezért inkább nem mellékelném őket. Ha az időjárás kegyes lesz velem ma akkor újra megpróbálom az észlelését.

 

Horváth Attila


 


 Sziasztok!
Tegnap este sikerült megnézni az üstököst! Nagyon örültem, hogy a felhőátvonulások után sikerült megpillantani az üstököst. Tóth László szomszéd barátommal kibicikliztünk északra a falu szélére, ahol jó rálátás volt a nyugati égre. Bresser 10×50-es binoklikkal és egy 20×80-as TS binoklival felszerelkezve páztáztuk az eget, ahol azért voltak még horizontális felhőcsíkok. Az üstököst először Laci bácsi látta meg, utána már nem volt gond a meglátása nekem sem. Nagyon szép fényes üstököst láttunk eléggé tekintélyes görbült csóvával. Kicsit később már csóvástól szabadszemes volt. Sajnáltuk, hogy nem magasabban van, mert akkor az ég legszebb látványossága lett volna.


Baráti üdvözlettel:
Berente Béla Tegnap napnyugtakor ismét megfigyeltük és le is fotóztuk a C/2006 P1 McNaught üstököst. A már jó bevált megfigyelőhelyemre 15:10 UT körül érkeztem meg. Már ott várt rám Szűcs László is, aki már fotóállványára beélesítette a fényképezőgépét. Egy mozdulattal a 7×50-s Binokliban megtaláltam a Vénuszt, majd a következő mozdulattal már az üstökös volt a látómezőben. De milyen üstökös volt! A 2 nappal ezelőttihez képes brutálisabban fényes volt és dacára, hogy csak kb. 8 perccel lehettünk napnyugta után, nagyon könnyedén látható volt a Binokliban, néhány perccel később már szabad szemmel is. Sűrűn kattogtattuk a fényképezőgépeinket, “most fotózzuk le vagy talán soha többet” elvet követve. Sajnos nem sokáig tudtuk zavartalanul fotózni, mert belemerült a horizont közeli felhőkbe. A felhősrésekben még kétszer kibukkant egy-egy percre, de ott már nem lehetett igazán szép felvételeket készíteni. A McNaught üstökös fényessége szerintem -2 magni lehetett, rendkívül könnyű volt látni még a fényes háttér ellenére is. A csóvája görbült volt, amíg a felhők felett láttuk, addig legalább fél fok hosszúra becsültem a csóva hosszát.AmCsillÜdv,
Szöllősi Attila, MCSE Kiskun csoport


 Sziasztok!
Sikeresen észleltük az üstököst Dienes Péter kollégámmal, valamint egy amatőrcsillagász házaspárral, Bakonyi Ferivel és Paksi Erzsivel XIII. kerületi munkahelyünk 9. emeletének teraszáról. 16:00 körül érkeztünk az észlelőplaccra. A napnyugtát követően folyamatosan kémleltük az eget szabad szemmel és binoklikkal, hátha megtaláljuk az üstököst. Ez először 16:14 körül sikerült, binoklival, szabad szemmel 16:26-kor pillantottuk. Kifejezetten erős mag jellemezte, binoklival egy a magból kiinduló erősebb csóva-sávot is azonosítottunk. 16:59-kor a mag lebukott a budai hegyek mögé, ekkor a csóva további részletei is előtűntek – megszűnt a fényes kóma “zavaró” hatása és egyre sötétedett. A csóva hosszát kb. fél fokosra becsültük. A csóvát 17:03-ig láttuk, amikor annak utolsó darabja is lebukott a budai hegyek mögé. Az üstököst -1,5 magnitúdós fényességűnek becsültük.
És ami a számokkal nem megfogható dolgokat illeti: az észlelés nagyon jó hangulatban telt, fantasztikus élmény volt látni az évtized üstökösét! Örülök, hogy részese lehettem az élménynek, és annak, hogy az időjárás is kegyeibe fogadott bennünket!


Üdvözlettel:
Balaton Laci


 Sziasztok!
Tegnap kisfiammal édesanyámék VII. kerületi, nyolcemeletes házának lapostetejéről sikeresen észleltük a kométát. Mivel mind a binokli, mind a monokli (jaj!) a vidéki észlelőhelyen volt – szabad szemmel tudtuk csak a megfigyelést végezni. De ez is elégségesnek bizonyul. 16:55 KÖZEI-kor kezdtünk: ekkor egyből megvolt a Vénusz, majd tőle pár fokra északi irányban egy fényes objektum. Előszört gondoltam, ez az üstökös, de lassan mozogni kezdett – repülő volt. 16:56 KÖZEI-kor aztán meglett a hajas csillag. Pontosan 20 fokra északi irányban, a Vénusszal megegyező horizont feletti magasságban. Rendkívül fényes (negatív fényrendű, de pontos becslést nem végeztem). A csóva szabad szemmel is fantasztikus (1,5 fok). Az egyetlen gond, hogy igen közel volt a horizonthoz, az ezt övező trutyiba csúszott, majd eltűnt a Budai-hegyek mögött. A megfigyelés az egyébként csodás légköri viszonyok között 17:02-kor zárult.


Rezsabek Nándor


 


Sziasztok!

…akkor már én is jelentkezem!

Morvai Józsi telefonos unszolására én is kimentem az ég alá. Kiváló az átlátszóság Ny felé,akkor elő a létrát! Észlelőteraszomról azonnal látni lehetett szabadszemmel az üstököst. Az alábbi fotók Fuji S7000 géppel készültek, alapobjektivvel, (F/3,1), kézben tartva, 1/10 sec expoziciós idővel. 15:52 ill. 15:53 UT-kor.

 

Üdvözlettel:
Nagy Attila
{mosimage}

 


Most láttam (11:06 KÖZEI) az üstököst!!!!!!!!
Könnyedén jön a mélykék szegedi égen a 10×50-es Bresser-rel!!!!! Az egyetem tetejének egyik sarkával kitakartam a Napot és kis keresés után könnyedén(!) látszik az üstökös meg vagy 10 ívpercnyi, aszimmetrikus csóva. Elképesztő! Hihetetlen!


Üdvözlettel:
Sárneczky Krisztián

Ajánljuk...