Harmadik születésnapját ünnepelte a Neptunusz Amatőrcsillagász Kör

Délután kettő óra tájban indultunk el Hartáról egy kisbusszal, útközben bekanyarodtunk Fülöpszállásra is az ottani tagokért. A többiekkel – akik nem a csapatunkkal mentek a rendezvényre – a Planetáriumnál találkoztunk.
E. Kovács nekünk szánt ajándéka (egy planetáriumi előadás) átvétele előtt kb. fél órával érkeztünk meg a Planetáriumhoz. Így volt idő megismerni az épület életét, történetét, az előcsarnokban pedig kőzettani és ásványtani kiállítással találkoztunk.
Vendégként Bartha Lajos Urat, az amatőrcsillagász mozgalom kiemelkedő alakját hívtuk meg, aki elfogadta a meghívást. A rendezvényen jelen volt a Petőfi Népe újságírója is.
A gyerekeknek szóló előadás után E. Kovács Úr rövid szünetet tartott, majd bevonultunk a nyilvános előadás meghallgatására.
A előadás témája a Nap és annak fizikai jellemzői voltak. A jelenlevők részletes betekintést kaphattak a Napban lejátszódó folyamatokról, a naptevékenységekről, a napfoltokról, a protuberanciákról. Mindezeket színes ábrákkal és az előadáson jelenlévő gyerekek segítségével szemléltette az előadó.
A műsor után a “kiskunoké” lett a főszerep a planetáriumban. Az ünneplés első mozzanataként Rezsabek Nándi röviden összefoglalta főbb tevékenységünket, céljainkat, és ismertette a jövőben várható programokat a Neptunusz szervezésében. Bejelentette még, hogy egy új taggal bővült csoportunk, Lengyel Dávid személyében.
Majd Oroszi Zoli szót kérve bejelentette lemondási szándékát csoportunk helyettes vezetői posztjáról, a madarászatnak való nagyobb elhivatottsága végett – persze továbbra is aktív közreműködője a társaságnak. Tisztség új betöltőjének Simon Attilát kértük fel, aki elfogadta a jelölést.
A következő program a három év alatti tevékenységünk összefoglalója volt, amit Balaton Laci konferált fel. Az épület kupolájára ki lettek vetítve a közös észleléseinkről, közös élményeinkről és az általunk szervezett előadásokról készült fényképek.
Ezt követően a fővárosból érkezett vendégünk, Bartha Lajos Úr mondott beszédet és adta át jókívánságait a Kiskun-Neptunusz tagoknak. Ezúton is szeretnék Neki köszönetet mondani a csoport nevében a jelenlétéért és a “kiskunokat”-at segítő aktív munkájáért, támogatásáért.
Végül befejezésként Gottschall Péter vette át a szót, említést téve csoportunk munkájáról, a régiónkban kiemelkedő szerepéről, munkásságunk fontos voltáról és az elkövetkezendőkről.
Mindezek után kivonultunk a Planetárium előcsarnokába, ahol pezsgővel, üdítővel, süteménnyel ünnepeltük meg fennállásunk 3. évfordulóját.
Észlelésre sajnos nem volt lehetőség a borongós időjárás miatt, inkább az ünneplés volt a domináns az est folyamán. Este nyolc óra körül elbúcsúztunk a planetáriumtól és egymástól, majd hazaindultunk. Emlékezetes napot tudhattunk magunk mögött. Jó volt!

A rendezvényről a Petőfi Népe is beszámolt. A programon készült képek a Fotógalériában megtekinthetők.

Ajánljuk...