MCSE Közgyűlés 2002

Az eseményen most is érdemes volt részt venni. Amellett, hogy betekintést nyertünk az Egyesület munkájába, kiváló ismeretterjesztő előadások hangzottak el; vásárolhattunk új és antikvár könyveket, kiadványokat; valamint új és használt távcsövek és optikai elemek kellették magukat. Csoportunkat 4 fő, Balaton Laci, Lengyel Dávid, Morvai Józsi és jómagam képviselte, továbbá velünk tartott a Kecskeméti Planetárium egyik munkatársa.
Az egész napos program az elnöki (Szabados László) és főtitkári (Mizser Attila) beszámolókkal indult. Szó esett többek között az MCSE pénzügyi helyzetének alakulásáról, a tagság számának változásáról, valamint a stratégiai kérdésnek tekinthető amatőrcsillagász-szakcsillagász kapcsolatról. Új Számvizsgáló Bizottságot is választottunk, valamint elhangzottak közérdekű bejelentések.
Az ismeretterjesztő programrészben Hargitai Henrik bemutatta a márciusi Meteorral már minden taghoz eljuttatott Tejútikalauz kiadványt. Bartha Lajos látványos diák kíséretében az óriásreflektorokról beszélt; Orbán Ádám pedig diáktársaival és tanáraival (Simon Tamással és Sik Andrással) a chilei VLT-nél tett látogatás emlékét idézte fel. Volt “űrdiszkó” is: Tepliczky István az Ikeya-Zhangról készült legszebb képekből válogatott, miközben Mike Oldfield egyik 1974-es albumát hallgattuk; valamint bemutatta a most megjelent Napfogyatkozás multimédiás CD-ROM-ot, melyen szerepelnek az akkor Hartán Várhegyi Péter által készített asztrofotók is.
Bemutatkoztak a legfrissebben alakult helyi csoportok: a Kiskun mellett – amelyet jómagam, egy Balaton Laci segítségével összeállított Powerpoint bemutatóval vezettem elő – dunaújvárosi barátaink és a miskolciak. Röviden ismertette az elmúlt időszakban végzett tevékenységét és a közeljövő terveit a Kettőscsillag és a Bolygó Szakcsoport (Ladányi Tamás és Hollósy Tibor). Az esemény a Polarisban tett látogatással zárult.
A közgyűlésen tovább növeltük a hazai amatőrmozgalomban betöltött súlyunkat: jó lehetőség volt erre a bemutatkozó előadás, valamint a szünetekben folytatott beszélgetések sora, és a tiszteletpéldányként átnyújtott Betelgeusek tucatjai. Jövőre ugyanekkor ugyanitt találkozunk!

Ajánljuk...