Közös észlelés Hartán

A szombatra Hartára hírdetett észlelésre aznap délutántól érkeztek a jövetelt megerősítő visszajelzések. Kaszt Ákos személyesen, Oroszi Zoli követek útján, Balaton Laci pedig az ő, valamint Morvai Anikó és Józsi jöttét telefonon jelezte.

Sötétedéskor Ákos és kisfiam, Levente megkezdte a 102/1000-es kiskun-refraktor üzembehelyezését, majd megérkezett Oroszi Zoli a pazar képalkotású 32×77-es Leica spektívvel. Először az alacsonyan járó Holdat néztük, majd Anikó, Józsi és Laci közös érkeztét követően a két nagyobb műszerrel fényesebb mélyegeket figyeltünk meg (M2, M11, M13). A kiskunos Edixa és Ákos Bushnell 10×50-es binoklijával pedig heves változózás kezdődött. Összesen többtucat fényes félszabályost és mirát becsültünk, Levente vörös lámpafénye mellett Anikó serénykedett az adatok rögzítésével.

Emellett jót beszélgettünk az aktuális kiskun ügyekről, az országos mozgalom eseményeiről, a legújabb csillagászati hírekről és személyes viselt dolgainkról.

Elhatároztuk: a nagyobb bemutatók, előadások, az évzáró és a tábor mellett rendszeresítjük ezeket a jó hangulató közös észleléseket!

Közös észlelés Hartán.

Ajánljuk...