Beszámoló a Csillagászati Szakkörök Országos Találkozójáról

A találkozón a maximális létszám 20 fő volt, de ez csak egy rövid ideig volt érvényben, mert közben sokan elmentek. Ennek ellenére a találkozó szerintem nagyon jó volt. Az alábbiakban néhány Kiskun-vonatkozást szeretnék kiemelni, a teljesség igénye nélkül:


– Horányi Gábor “A csillagászat oktatása az érettségi tükrében” című előadásában említette Szíjártó Sanyiék Katedrás projektjét. Ennek kapcsán az MCSE részéről is volt érdeklődés (sajnos nem nagyon tudtak erről, erre érdemes a jövőben odafigyelni!), így Sanyi elérhetőségét megadtam Kereszturi Ákos elnökségi tagnak, aki ilyen ügyekben igen aktív.


– A szakkörök bemutatásának egyik érdekes momentuma volt Várhegyi Péter előadása, aki a már megszűnt szakköre kapcsán arról beszélt, hogy mit kell másképp csinálni. Ő prezentációja során pozitív példakánt hozta fel a Kiskun Csoportot, ahol a bemutatók és a szakkörök (vagy az összejövetelek) jelentős létszámmal mennek.


Ami még tanulság:
– Volt több olyan vidéki szakkör és egyesület (általában valami helyi nagy öreg, vagy valamilyen lelkes középkorú amatőr vezetésével), amik több esetben már évtizedek óta (és jól) működnek, de a szélesebb nyilvánosság, sőt még a bennfentes amatőrtársadalm is alig tud róluk. Ilyen szempontból számunkra hízelgő az, hogy a Kiskun Csoportot az előzménynek tekinthető Neptunusz 1999-es születése után szinte másfél évvel, viszonylag rövid idő alatt jelentős számú amatőrt és jelentős számú, programokon résztvevő laikust vonzó csapattá sikerült szervezni, amely társaságot az országban mindenhol ismerik, ahol a mozgalom jelen van, és a kép pozitív rólunk.

Ajánljuk...