III. Országos Napórás Találkozó Hartán


Marton Géza, a Hartai napóra tervezője

 

A program igen változatosnak ígérkezett, ezért a 10 órás kezdés ellenére, időben indultunk Ferenczi Béla amatőrtársammal és a – meghívásomra – hozzánk csatlakozott Fridrich Ferenc szobrászművész barátunkkal. Odaérve, hamarosan elértük a falu már ismerős, Egyesületek Házának bejáratát, ugyanis már régi kapcsolat fűz össze bennünket, a MCSE Kiskun csoportjával és a falu Neptunusz körével.


A megnyitóbeszéd alatt, Kolláth Zoltán fizikus-csillagász szavait hallhattuk, majd a planetárium nyugdíjasa, Mátis András ismertette a „Digitális napórák” szerkezetét. E napórafajta ívelt számlapján kivágták az órajeleket, amelyeken áttűző napfény az árnyékos területen kirajzolja az adott időpontot. Ezt követően Keszthelyi Sándor érdekes előadását élveztük a különleges megoldású napórákról, majd átsétáltunk egy új napóra avatására, ahol köszöntőt mondott András István polgármester.


Csoportkép

                                                                          


Az új napóra ismertetője

Az átadásra került különleges (analemmatikus) napóra, a Nap éves deleléseinek talajra vetített nyolcasából áll és amennyiben valaki a nyolcas adott dátumára lép, akkor az időt saját árnyéka mutatja, a körülötte elhelyezett órajelek valamelyikén. Ez a szép napóra Marton Géza időmester, a Napóra Szakcsoport vezetőjének munkája, aki 2006-ban a mi félkész napóránkat is megtekintette. Visszatérve az előadóterembe, Hegedűs Tíbor asztrofizikus (a bajai obszervatórium vezetője) a Katalán napórákat ismertette, aki előadása végén kettőnket meghívta, a bajai nagytávcsöves találkozó – BANANCAT – programjára. A nap további eseményei a Helytörténeti Gyűjteményben (Harta, Templom u. 62.) folytatódtak, mialatt Rezsabek Nándor ismertette a hartai napsugaras kapukat, majd a gyűjtemény vezetője, Gottschall Péter irányításával megismerhettük a festett hartai bútorokon látható csillagábrázolásokat. Az előadások sűrűjét felváltotta a helyi kisvendéglőben gőzölgő finom, ínycsiklandó ebéd, majd kis szünet után napóratúrára indultunk.


A solti napóra

Utunk első állomásaként Soltra érkeztünk, ahol egy számlap nélküli napóra díszítette a Kecskeméti út egyik hoteljének bejáratát. Megtekintése után, Apostagra érkeztünk, ahol megtekintettünk egy keleti-középkori eredetű református templomot és egy körtemplom (rotunda) alapjait (Bajcsy-Zsilinszky u.).


Az apostagi Református templom

A túra további útvonala a Pentele-híd felé vezetett, amelynek leállósávja hamarosan megtelt érdeklődőkkel, ám néhány perc múlva tovább indultunk a túra végpontját képező dunaújvárosi napóra felé. 16 óra körül járt az idő, amikor parkolás miatt – a csapat nagy megrökönyödésére – városunk piacterére értünk, ám pár lépés után mindezt csodálatuk váltotta fel, amint elébük tárult a szökőkutas Dr. Molnár László emlékpark. 


Dunaújváros, Identitás park

A napóra

Napóránk ismertetése előtt, részletesen beszámoltam a park születéséről, ami szervesen kapcsolódik, az annak hátterét képező helyi főiskolához. Időrendi sorrendben elemeztem napóránk létrejöttét, amelynek ötlete és megvalósítása Fridrich Ferenc szobrászművésznek köszönhető. A csoport tagjai szakmai érdeklődéssel hallgatták a tervezéskor felmerült és mára megvalósított ötletemet, ami abból áll, hogy az árnyékmutató itt ugyanakkor éri el a 12 órát, mint amikor a 15 fokos hosszúsági körön álló napóra meridiánján, a 12 órára ér. Ahhoz, hogy ezt elérjük, a meridián (délkör) síkjában álló árnyékvetőnktől, 15 perc 44 másodperccel keletebbre kellett fordíttatnunk a számlapot. Mindezt alaposan kiveséztük, majd miután a műalkotásokat is megtekintették, javaslatomra elkísértek bennünket a Kossuth Lajos utca Duna-parti végén álló Arató-szoborcsoporthoz.

{mosimage}

A délutáni napsütésben csodálatos volt a kilátóhelyről elébünk táruló látvány, amelynek szépségéről elragadtatással beszéltek távolról érkezett barátaink. Többen, az acélszobrokat fotózták és volt, aki műholdas helymeghatározó eszközén (GPS) bejelölte az idevezető utat. A bő egy órai nézelődés után azzal búcsúztunk, hogy jövőre Pécsett találkozunk.

Romhányi Attila

További képek az eseményről: http://www.mcse.hu/galeria/main.php/talalkozok/20070922_Harta_NaporasTalalkozo/

Ajánljuk...