159. Gribbin, John: Világűr.

{mosimage}

Kapható a könyvesboltokban. A Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója címe: 7630, Pécs, Alkotás u. 3. tel: 72517-800, {www.alexandra.hu} .

Újra egy nagyméretű (26 x 29 cm-es) csillagászati album. Olyan, amit ünnepi alkalmakkor ajándékozhatunk szeretteinknek vagy sajátmagunknak.
A csillagász és ismeretterjesztő Gribbin pár könyvét már olvashattuk magyar nyelven (17., 18. 111. ismertetések). Ezek csak olvasmányos szövegek voltak, néhány vonalas ábrával kísérve. Most is nagyon nagyléptékű, az egész Világegyetemet átfogó problémákat tárgyal: csillagszületés, csillagfejlődés, fekete lyukak, színképelemzés, a galaxisok távolságának mérése, ősrobbanás, kozmológia, sötét anyag, az élet más csillagok mellett, kapcsolat-felvételi programok, többféle univerzum, stb., azaz ugyanazokat a nagy csillagászati kérdéseket. A szövegrész most is komoly, ám itt most minden illusztrálva van!
Márpedig ezek az illusztrációk nagyon látványosak! Nagyméretűek, pompás színűek, szépek. Így láthatjuk a-máskülönben-nem- látható dolgokat. Sok az egész oldalas, sőt néha kétoldalas csillagászati fénykép, a nyomdatechnika is kiváló (gyaníthatóan ez a képeskönyv nem is magyar nyomdában készült!)
A modern kozmológiát megalapozó tudósok nevét ismerhettük már. Ám eddig magyar csillagászati könyvben nem láthattuk: Leavitt, Gamow, Lemaitre, Hoyle, Bondi, Guth, Hubble, Planck, Heisenberg, Drake, Fermi, Wheeler, és mások arcképét, most itt igen. Sőt hogy komfortérzetünk teljes legyen: a 215. oldalon nemcsak Schrödinger képe, hanem a híres macskájának a színes fényképe is ott díszeleg!
Mindent összegezve: nagyon, de nagyon jó a könyv képanyaga. És szép is! Igen: akinek a csillagászat a hobbija: az nemcsak hasznos és értelmes, hanem szépséges dologgal tölti szabadidejét!

Ajánljuk...