21. Mizser Attila szerk.: METEOR csillagászati évkönyv 1999.

{mosimage}

Megrendelhető a Magyar Csillagászati Egyesület (1461. Budapest, Pf. 219.) postacímén, rózsaszín postautalványon 900 Ft (tagoknak 800 FT) elküldésével, hátoldalon a tétel megnevezésével. Kapható a Műszaki Könyváruházban (Budapest, VI. ker. Liszt Ferenc tér 9.) is.

Ezt a csillagászati évkönyvet is 4000 pld-ban nyomatta a MCSE, mint minden normális évben. Csakhogy óriásit tévedtek! Mert az 1999- es év nem egy normális év volt a magyaroknak! Az évkönyvet 1999 tavaszától úgy vették-vitték: mint a cukrot. Teljesen elfogyott, hiánycikk lett. Hiába könyörögtek a vevők: még pult alól se lehetett kapni! Muszáj volt májusban gyorsan utánnyomni, hogy a megnövekedett érdeklődést kiszolgálják!
Hát persze: 1999-et írtunk, a teljes napfogyatkozás évét! Mindenki arra a szerdai napra, augusztus 11-dik napjára készült. Tudni akarta, hova kell utazni, mikor kell elindulni, honnan lehet még 1-2 másodperccel meghosszabbítani a csodát”, mit kell nézni, hogyan kell fotózni. Ezért kellett mindenkinek az évkönyv, melynek címlapján már előre csábítóan ott vigyorgott a napkorona is!
A szokásos napi, havi, éves látnivalók az 1997-es üstökösökkel, a Kuiper-objektumok katalógusával, a legközelebbi, a legfényesebb és a legnagyobb sajátmozgású csillagok jegyzékével egészülnek ki.
A csillagászat legújabb eredményeit követi: Keresztúri Ákos: Jönnek a Leonidák! Keresztúri Ákos – Sárneczky Krisztián: Kisbolygók a Naprendszer peremén. Nagy Sándor: A csillagászati időmérés száz éve. A MCSE, a MTA CSKI, Budapesti Planetárium éves beszámolója és Marik Miklós nekrológja olvasható.
De az igazi slágertéma: a teljes napfogyatkozás. Részletes adatok olvashatók itt 1999. aug. 11-e minden pillanatáról: úgy az óvilágról, mint Európáról. Magyarország 100 települése következik betűrendben Aggtelektől Zircig: hol, mi, mikor, mennyi? Nehogy valaki rossz helyen álljon abban a bő 2 percben!
Kálmán Béla: A napfogyatkozások tudományos jelentősége cikke az elméleti alapvetést adja meg.
Szabó Sándor: Az 1999. augusztus 11-i teljes napfogyatkozás címmel írt az amatőrcsillagászati teendőkről cikket.
Ponori Thewrewk Aurél – Bartha Lajos: “Magyar” napfogyatkozások című tanulmányukban 12 évszázad magyarországi napfogyatkozásait említi és elemzi.
Ugye mindenkinek a polcán ott van ez a híres évkönyv? Legközelebb majd a “Meteor csillagászati évkönyv 2081-re” lesz ugyanennyire fontos! És abban mindannyian benne leszünk, akik a második évezred utolsó teljes napfogyatkozását látták! Mert: láttuk!!!

Ajánljuk...