212. Rees, Martin: Kozmikus otthonunk

{mosimage}

Kapható a könyvesboltokban.

Az angol Rees nemcsak kiváló kozmológus, hanem kitűnő csillagászati ismeretterjesztő író is. Nemcsak kutatva vizsgálja világegyetemünket, hanem a vele egy bolygón élő társai elé is tárja töprengéseinek eredményeit. Magyarul több kozmológiai könyvét olvashattuk már. Ám, ezen könyvben nem ismétli önmagát. Próbál új szempontokat sorolni, a csillagászat legújabb csapásait ismertetni (CCD, bolygók más csillagok mellett, újabb óriástávcsövek, űrtávcsövek, SETI, új űrhajózási célpontjaink).


Habár ismertetésének egyetlen tárgya van csupán: ez az jó öreg (13 milliárd éves), elég hideg (2,7 K fokos), nagyrészt egyforma (10 a 78-adikon darab) atomból álló valami. Tudományosan szakszerű a könyv és mégis olvasmányos. Az a minősítés: érdekes, nem egy elcsépelt fordulat: hiszen kit ne érdekelne, hogy mikor, milyen módon, hogyan létesült otthona, lakóhelye? Mekkora, miből van, mennyire stabil? Hányan lakunk ebben a “lakásban”? Miénk-e egyedül az egész? És tulajdonosai vagyunk mi, vagy csak albérlők? És hol a Háziúr?


Jó a könyv eleve, jó a fordítása, jó a témája is. Filozófiai, fizikai, matematikai, csillagászati szemmel is szép. Kísérő ábrái végtelenül leegyszerűsítettek, mégis informatívak.  Az ősrobbanástól ismertet mindent, máig és azon is túl.


A szerző a csillagászat közeljövőjébe is tekint, elsorolja úgy 2010 – 2020-ig ami történni fog szerinte. Pedig nem látnok: könyvének 89. oldalán örömmel közli, hogy jó barátja: Fred Hoyle a legjobb egészségnek örvend. Mi már tudjuk, hogy 2001. aug. 20-a óta nem!

Ajánljuk...