228. Vértes Ernő szerk.: A Vénusz-átvonulások megfigyelése

{mosimage}

Az egyesület tagjai díjtalanul kapják. Kereskedelmi forgalomba nem kerül. A GAE postacíme: 9700. Szombathely, Ady tér 5.

A vastag füzetnek vagy vékony könyvnek egyaránt tekinthető tanulmánygyűjtemény kezdődik Vértes Ernő 3 oldalas (2004. március 1-én kelt) előszavával, bevezetőjével, a ritka égi jelenség méltatásával. Első mondata: “Szerencsésnek mondhatja magát a ma élő amatőrcsillagász nemzedék.”


Következik 24 oldalon Bartha Lajos: A Vénusz-átvonulások és magyar megfigyelőik címmel
egy alapos, aprólékos, a Nap-parallaxis történetét bemutató, és az eddigi hatból az öt megfigyelt Vénusz-átvonulás (1639, 1761, 1769, 1874, 1882) viszontagságos megfigyelését leíró tanulmánya. Tiszteleg elődeink, köztük honfitársaink: nehéz körülmények között végzett régi észlelései előtt.


Majd 16 oldalon Péntek Kálmán: A Vénusz átvonulásának matematikai leírása Halley módszere
szerint címmel egy matematikatanárhoz illő módszerességgel és nagy türelemmel veszi
számításba a Föld-Vénusz-Nap elhelyezkedését, mozgásait, egyszerűsített és valóságosabb
számítástechnikáját. Halley 1716-os módszerét egészen máig vezeti képletekkel, ábrákkal, a külföldi és a magyar szerzők eddigi munkáinak felhasználásával.


Újra Bartha Lajos ragadja magához a billentyűzetet és 9 oldalon A Vénusz-átvonulás megfigyelése címmel egy összeállítást ad: miket és milyen módszerrel lehet megfigyelni, mérni, leírni 2004. júniusának második keddjén. (Jaj: Medárd napján!) A kontaktusok definíciói és észlelési lehetőségei, idő- és poziciómérések, a Vénusz-légkör és a (végre valahára meglátható) hírhedt Fekete Csepp Jelenség, a közbenső mérések, a napfény szűrésének és a
kivetítés módszerének trükkjei valószínűleg hasznosak lesznek.

Itt az idő! Felkészülni! Vigyázz! Vénusz-átvonulás!

Ajánljuk...