49. Gazda István: Kis magyar tudománytörténet.

{mosimage}

Kapható a Budapesti Teleki Téka (Budapest, VIII., Baross u.1. tel: 267-6996, a Custos-Zöld Könyvesbolt (Budapest, II., Margit körút 7. tel: 212-5191), a Kis-Magister Könyvesbolt (Budapest, V., Magyar u.40. tel: 327-7796) üzletekben.

Jómagam 1978 április 7-én találkoztam először a szerzővel, amikor Egerben a Hell Miksa emlékülésen hallgattam sziporkázó előadását. Az év nyarán a Csillagászat Baráti Köre budapesti országos találkozóján tartott Gazda István a planetárium ege alatt szenzációs előadást: Vidám magyar csillagászattörténet”, vagy valami ilyesmi címmel. A “vájtszemű” és csillagászathoz konyító közönség egy órán át gurult a nevetéstől. (Hozzájárult még, hogy Mátisék mindenféle szörnyű trükköt bemutattak a planetáriumban: ide-oda forgatták az eget, szörnyű zajokkal, néha közeli szupernovák robbantak, váratlan sarki fényt és tunguz- jelenséget imitáltak a megvakult társaságnak…!) Fiatalság — bolondság!
A haragos-zöld fedelű könyv azonos az 1999- es “Magyar tudománytörténet” első 117 oldalával, azaz 8 fejezetben mutatja be az “élettelen” természettudományok hazai történetét. Ez a rövidített változat a középiskolák számára jelent meg.
Tudománytörténet-írás hazánkban, a felsőoktatás magyarországi története, a matematika, a csillagászat, a fizika, a kémia, a földtudományok hazai viszontagságos története kerül ismertetésre. Minden fejezetet szöveges rész, kronológiai táblázat és ajánlott irodalom alkot.
A csillagászat magyarországi történetéből című fejezetben Vitéz János, Janus Pannonius, Galeotto Marzio, Regiomontanus, Ilkus Márton, Honterus, Pühler Kristóf, Dudith András, Marsigli, Szentiványi Márton, Weiss Ferenc, Kéry Borgia Ferenc, Hell Miksa, Sajnovics János, Maróthi György, Batthyány Ignác, Tittel Pál, Albert Ferenc, Nagy Károly, Kondor Gusztáv, Konkoly Thege Miklós, Kövesligethy Radó, Fényi Gyula, Gothard Jenő, Tass Antal, Posztóczky Károly, Detre László, Wodetzky József, Lassovszky Károly, Izsák Imre és sokan mások tevékenységéről olvashatunk.
A legvégén a “Korai magyar tudományos folyóirataink” láthatók 1803 –1873 közötti indulással.

Ajánljuk...