55. MCSE szerk.: Pleione csillagatlasz

{mosimage}

Megrendelhető a Magyar Csillagászati Egyesület (1461. Budapest, Pf. 219) postacímén rózsaszín postautalványon 300 Ft (tagoknak 250 Ft) elküldésével, hátoldalon a tétel megnevezésével.

A leánykori neve Revue des Constellations” és eredete francia, de bevallom nem tudom mikor készült eredetileg ez az atlasz. Valamikor az 1970-es évek végén tűnt fel hazánkban, az albireos Szentmártoni Béla jóvoltából. Az atlaszhoz még külön mélyeges és kettőscsillagos katalógusokat gyártottak lelkes amatőrtársaink.
Azután 1988-ban ismét kiadták “Pleione Csillagatlasz – A Revue des Constellations változatlan utánnyomása” címmel, és mellékletét képezte Az észlelő amatőrcsillagász kézikönyvének. A két kötet mellé járt ez harmadikként, bár abban csak 32 térképlap volt, az ég legdélebbi csillagai nem.
A most kapható kiadás már teljes, abban az egész égbolt összes csillagképe benne van: a déliek is.
Az A4 méretű csillagatlasz sok mindenre jó. Elég nagy a léptéke a tájékozódáshoz, bármilyen égi objektum megkereséséhez, de lapjai mégsem olyan óriásiak, hogy az ég alatt gondot jelentsen a használata. Messierek, egyéb mélyegek, kettőscsillagok felkeresésére jó. Egy halványabb változóhoz keresőtérképként hasznos. Ha jön egy új üstökös, akkor erre (vagy fénymásolatára) be lehet rajzolni.
A 88 csillagkép 41 lapra került. Északról halad egyre lejjebb és délebbre jutunk. Hátul betűrendes lista segíti az eligazítást. A csillagok 7 mg-ig vannak, azaz bőven a szabadszemes határon túl. A nagyobb mélyegek alakja, az ekliptika, a tejút tengelye, fokhálózat, lépték, értelmes jelrendszer teszi jól használhatóvá az atlaszt.

Ajánljuk...